A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

VKF! #8 - játékon kívül

2007.09.04. 19:30   t3v, az okostojas

Többekhez hasonlóan én is megörültem a legutóbbi kiírásnak, és még azon melegében papírra vetettem az alábbi szkeccseket a későbbi részletes kidolgozás reményében. Ám közbejött valami, aminek hatására gyökeresen átalakult a napirendem, ezzel pedig az itthoni számítógép előtt tölthető időm mennyisége drasztikusan csökkent - és ez várhatóan így is marad egy ideig. Paminával ellentétben nem gondolom, hogy a szahart ciki közreadni :) Tegye fel a kezét, aki magára ismer!

1. Sokan bizonyára nem is sejtik, hogy Timbuktu, ez az eldugott afrikai város a gasztronómia fellegvára. A leghíresebb séf, a két Michelin-csillagos Galanga Himbilimbi messze földön híres specialitása – sosem gondolnátok – a hagymás rántotta. Gordon Ramsay elbújhat mellette! A titka néhány nem is olyan titkos összetevő és természetesen a megfelelő alapanyag. Bivalyvajon fonnyasztott biborahagymán megpárol egy maréknyi julienne-re nyesett hemipampát, és arra üti rá a tojásokat – és itt jön a csavar: pocoktojást használ! Néhány mozdulattal elkeveri a híg masszát, a sárgáját és a fehérjét nem vegyíti el teljesen, és az egészet remegősen kocsonyásra süti. Forrón, suserafűvel megszórva tálalja. Az íz- és illatorgia átjárja az egész testet. Ki kell próbálnotok, egyszerűen zseniális!

2. Szenes medvetalp fokhagymás dinnyesalátával
Tudom, elsőre bizarrnak tűnhet a párosítás, de a valóságban működik. Én már csak tudom, négy adagot hajítottam a kukába, mielőtt elégedett lettem az eredménnyel. Nem tenném közkinccsé, ha ehetetlen lenne, ugye. A hagyományos ízek - az olyan snassz, az experimentalizmusban viszont van fantázia.

3. Jaj, már megint elromlott a fényképezőgépem! :(((( Na, nem baj, lehet, hogy ez is egy lépés a lelki fejlődésem felé vezető úton! Mindenesetre főztem egy finomat. Sajnos, a gyakorlatban nem sikerült túl jól, de a szándék a fontos. És mivel nincs fényképezőgépem, megörökíteni is csak egy kölcsönkért telefonnal tudtam, azért ilyen ronda a kép. :((( Nem baj, majd legközelebb...

4. Ma egészséges muffint sütünk Zolival, Lucával és Bömbivel. Először is, fogjuk ezt az édi-bédi kis bioalmát. Ugye tudják, hogy a permetszerek maradványai károsak az egészségre? Meghámozom, felkockázom, és egy aranyos kis tálba teszem. Egy másik edénybe kimérek két kiló cuki cukrot. Egy harmadik fazékba beleszórom az almát és a cukrot, és a kezemmel alaposan összekutyulom. Hülye, aki nem nyalja meg közben az ujját! Nem, nem, Luca, ezt én csinálom, te majd mosogatsz.

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr21157482

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamina 2007.09.05. 06:19:58

Juci? (ne röhögj ki, nagyon bénán ment nekem ez a kitalálósdi, ebbe talán beletrafálok, de még azt sem ismertem fel, amikor az egyik bloggerina az én ,,bőrömbe bújt"!)

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.09.05. 07:28:17

:-) A tippjeim a következők:
1. ChV
2. Mamma
3. Ildinkó
4. Stahl Jucus
Na? Beletrafáltam?:)

Pamina 2007.09.05. 07:40:42

Ja, hogy különböző emberek? :P megyek, eszem egy kukackonzervet...

ildinko · http://ildinko.blogspot.com/ 2007.09.05. 08:26:43

:)))))
Fene a fényképezőgépembe! Igazad lehet, tényleg lelki fejlődést szolgál - legalábbis a blog(na jó, net)függőséget csökkentette az elromlása...

Pamina kukackonzerve helyett meg kukoricakonzervet olvastam... Asszem én is kérek belőle, ha akad még valamennyi. :)

anyuha · http://anyuhamos.freeblog.hu 2007.09.05. 14:32:51

Senkit nem ismerek, de a negyedik csak Stahl Judit lehet, mondjuk biztosra akkor mernék menni, ha lenne benne fürjtojás vagy valami hasonló, amit nálunk sehol nem lehet kapni :)

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2007.09.05. 17:50:26

Szerintem Kicsi Vú megfejtése korrekt.
Azért betettelek az összefoglalóba! :-)

Chiliesvanilia 2007.09.05. 22:13:26

:)))ajjaj, kicsiVú-nál első helyen szerepelek? dehát én SOHA nem is csinálok muffint:)
egyébként remek:)

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.09.05. 22:26:55

Hahó, ez négy különböző ember! Chili, te a pocoktojást sütöd.:) A muffinos a Stahl, ne aggódj.:)

Chiliesvanilia 2007.09.05. 23:35:41

Ja, de hülye vagyok:), biztos a repülés teszi.
hm, akkor visztont sztem a pocoktojást a bűvös szakácsék sütik, én pedig attól tartok, a szenes medvetalpat:)

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.09.06. 07:34:57

:-) Hát nem tudom, szerintem az "itt jön a csavar" és az "egyszerűen zseniális" fordulatok egyértelművé teszik: ez csak a Nagyasszony lehet! :))) De érdekes, hogy nem sokan ismerik fel önmagukat.:) De Zsófi posztjában magadra ismertél remélem! ("Vigyázat, addiktív!:))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.09.06. 18:38:35

:DDD Meg sem fordult a fejemben, hogy a négy számozott egységet valaki egy embertől származónak hiheti.

KV megfejtése helyes, bár nr. 2-nek nem Mammát gondoltam - az övét be sem másoltam, nála csak annyit írtam fel, hogy "Chipparola alla mater dolorosa (kizárólag egész fahéjat használok)"- persze megfelelő formázással :) Tipp: az experimentális a kulcsszó.

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.09.06. 20:05:22

Gondolom akkor csak Beatbull lehet.:) Rá is gondoltam, de azért Mammának is vannak ötletei.:))

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2007.09.06. 23:24:21

Halld hangos kacajomat.....

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2007.09.15. 09:58:23

Bocsi, csak most tértem vissza szabimról.
No hát a 2. pont félig Mamma, félig talán én? Főleg Mamma dinnye-paradicsom kombinációjának van hasonló megfogalmazása ;) Kicsit inkább karikatúra némi túlzással, de nagyon eltalálja ;)
süti beállítások módosítása