Végül ezt a szódabikarbónás kenyeret sütöttem meg (immáron másodszorra), és csak azért szentelek neki külön bejegyzést, mert már az illata alapján is gyanús volt, hogy már biztos csináltam hasonlót, csak azt máshogy hívták.
Hozzávalók:
-
20 dkg finomliszt
-
15 dkg teljes kiőrlésű liszt (5 rozs, 10 búza)
-
(1 tk cukor)
-
1 tk só
-
1 tk szódabikabóna
-
1,5 tk sütőpor
-
(1 tojás)
-
2,4 dl író (1 kis pohár joghurt vízzel kiegészítve)
-
3 dkg puha vaj
Mindent összedagasztani, hamar megvan. Az egyszerűség kedvéért én a dobozból kimértem a szárazanyagokhoz 1 dl joghurtot, a maradékban felolvasztottam a hűtőből kivett vajat, majd még annyi vizet öntöttem hozzá, hogy összesen 1,4 dl folyadék legyen. Így vajnyival kevesebb folyadék ment bele, de még így is eléggé ragadt. Kb. 10 cm átmérőjű hengerré gurigáztam, réteslisztbe forgattam, és 180 fok plusz légkeverésen 35 percig sütöttem. Helyes kis pufi kenyér lett, szépen ki is repedt, úgyhogy valóban célszerű bevágni.
És hogy mire emlékeztet? A kedvenc naan (helyesebben nán) receptünkre. Nem is csoda: majdnem ugyanaz van benne. Kenyér formájában ugyanolyan illatos és finom, a héja puha, de ropogós. Aki fél a kelt tésztától, de valami kenyérszerűt szeretne alkotni, ne habozzon, süsse meg!
A kép a videóból származik.
Diszkusszió