Nálunk idén elmaradt az eperszezon. A főidényben kétszer vettem magyar epret, és hiába volt gyönyörű és illatos, a várt mézédes eperíz helyett valami halvány, eperre emlékeztető vízaromát kaptam. Szerencsére most a cseresznyével jobbak a tapasztalataim, de az mindig elfogy nyersen, így esélytelen, hogy valaha is fagyit vagy bármi mást készítsek belőle. A hűsítő édességre áhítozó háziasszony azonban nem hátrál: a meggynek ugyan még nincs szezonja, de mivel az egyik kedvenc gyümölcsöm, mindig van belőle a fagyasztóban.
Ez a gyümölcsfagyi állagilag leginkább egy sörbetre emlékeztet, de nagyon jó frissítő, és mivel tejszínt nem tartalmaz, akár fogyókúrásnak is mondhatnám - és nem utolsósorban a tojásfehérjéket sem gyarapítja a fagyasztóban. Különösen arra vagyok büszke, hogy elsőre eltaláltam a cukormennyiséget. Vajon honnan merítettem az ihletet? :)
Hozzávalók:
-
75 dkg mirelit meggy és a leve
-
15 dkg cukor
-
kb. 5 ek portói
-
450 g natúr joghurt (ALPA)
-
kb. 20 dkg túró
A fagyott meggyet lecukrozni, rá a portóit, éjszaka a normál hűtőtérben kiolvasztani. Másnap turmixgépben pépesíteni, aztán néhány órán át állni hagyni, hogy sűrűsödjön. Ebből nekem 1,3 liternyi lett, ami két gépmenetre volt elég, túrót csak a második adagba tettem. A végeredmény egy kásás, nem kifejezetten krémes állagú fagyiszerűség lesz, ami hosszabb távon viszonylag kemény tömbbé fagy, de ha a fagyasztóból kivéve szobahőmérsékleten kb. 15-20 percet állni hagyjuk, szépen felenged.
Tipp a nálam is sóherebbeknek: a meggyíz elég intenzív ahhoz, hogy a massza még egy, vagy akár kettő joghurtot is elviseljen. Az ALPA a Plus márkaterméke, egy sűrű, 3,5% zsírtartalmú, majdhogynem vágható joghurt, ami lecsepegtetés nélkül is alkalmas fagyikészítésre, de tzatzikit és hasonlókat is ebből szoktam készíteni. Nekem magában is ízlik.
2007. június 20. 40 fokban fagyit fotózni nem könnyű, a látvány már-már a gusztustalanba hajlik. A középső réteg meggyöntet, vagyis cukros főtt meggy leturmixolva.
Diszkusszió