A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Kaja, pia, videó

2007.05.27. 14:30   t3v, az okostojas

A VideoJug mellett már régebben felfedeztem pár kajavideós szájtot, de tartalékoltam őket, hátha így már valami kipróbált dologról számolhatok be. Idő híján ez mostanság nem nagyon tűnik összejönni, úgyhogy íme, néhány konyhai praktika. A fő linkeket a menübe is kitettem, érdemes megkukkantani őket, rengeteg recept is van.

Az első azt magyarázza, hogyan lehet tapintás alapján felismerni a különböző mértékben átsült marhahúst. Aki kipróbálja, számoljon be - én a vén magyar marhákat csak többórás párolás után szoktam fogyasztani.

És még kettő mozgókép:

Tojás feltörése utólagos héjdarabka-halászat nélkül

Ezzel kísérleteztem, és szerintem nem teljesen állja meg a helyét (ti. ha lapos felületen törjük fel, nem keletkeznek szilánkok). Hosszúkás tojásnál például egyértelműen nem működik, az ezzel a módszerrel hosszában fog felrepedni. Én a mosogató pereméhez szoktam hozzácsapni a tojásokat, az nem olyan éles, mint a tálak széle, de nem is teljesen tompa, és nemigen törik bele héj.

Fokhagymapucolás egyszerűen

Ezt mintha valaki egyszer már említette volna, talán a Konyha-trükkökben: még héjastul meg kell roppantani a gerezdeket egy kés fokával, és akkor simán kifordítható a lényeg. Én egy ideje hámozás előtt kicsit meggörgetem a gerezdeket a pulton, amivel körülbelül ugyanezt a hatást érem el, és az illata is isteni lesz. Mit nekünk Oli-Ola :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr8587829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joy 2007.05.28. 19:20:11

A foghagyma ereje /Gyomornyomorgató hatása csökkenthető, ha a tisztítás után hosszában kettévágod, és a zöld csíráját kiszeded.
:o)
süti beállítások módosítása