A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Egy brit és egy amerikai: "pásztorpite" és mogyoróvajas keksz

2007.09.09. 20:20   t3v, az okostojas

Mondanom sem kell, hogy igaziból mindkettő magyar: a recepteket egykor a Mindmegettén találtam, biztos most is ott vannak :) A shepherd's pie részemről egy tepsi vagy sütőtál aljába borított, darált húsból készült pörkölt minimális szafttal, rá főtt répakarikák, rá krumplipüré, rá reszelt (füstölt) sajt. Be a sütőbe, amíg a sajt rápirul. Magában is jó, de tetszés szerinti savanyúsággal is fogyasztható.

A mogyoróvajas keksz valamivel izgalmasabb, különösen akkor, ha félúton elfogy a mogyoróvaj, mert valaki rosszul becsülte meg a doboz beltartalmát...

Eredetileg kell hozzá:

  • egy 2,5 dl-es csésze vagy cup mérőkészlet
  • 25 dkg vaj
  • 0,5 csésze sötét nádcukor
  • 0,5 csésze kristálycukor
  • 25 dkg mogyoróvaj
  • 2 tojás
  • 2,5 csésze liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csésze csokilencse vagy 20 dkg darabolt étcsoki

A szokásos módon készül: a puha vajat a cukorral összerobotolni, bele a tojást és mogyoróvajat, még robotolni. Aztán egy evőkanállal belekeverni a lisztet, sütőport és szódabb-t, a legvégén meg a csokit. Teáskanállal kb. egyforma darabokat szakítani, és kenetlen tepsikre halmozni. Nem placcsantós, kiválóan formázható tészta (l. a lenti képet), szóval aki dizájnolni akar, kigombócolhatja. Nem is önterülő, ezért a halmokat villával le kell nyomni, vagy rájuk kell tenyerelni (lehet közel, a korongok nem nagyon nőnek meg).

Nálam 180 fok plusz légkeverésen 14 perc. Nem szabad túlsütni: ha a kivételkor kemény, érdemes elgondolkozni az újrahasznosítási lehetőségeken, mert úgy másnap már beletörik a fog. Ebből 3 nagy tepsi plusz hat darab lesz.

Szerencsére nem hozza azt a töménységes mogyoróvajságot, csak a fincsi földimogyoró ízt. Amikor ráharap az ember, kellemesen szétomlik a szájban, szóval állagilag amolyan bolti keksz jellegű, csak az adalékanyagok hiányoznak belőle :)

Fotó: 2008.04.13. és 2009.09.06.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csoki mogyoróvaj

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr41160638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása