Mondanom sem kell, hogy igaziból mindkettő magyar: a recepteket egykor a Mindmegettén találtam, biztos most is ott vannak :) A shepherd's pie részemről egy tepsi vagy sütőtál aljába borított, darált húsból készült pörkölt minimális szafttal, rá főtt répakarikák, rá krumplipüré, rá reszelt (füstölt) sajt. Be a sütőbe, amíg a sajt rápirul. Magában is jó, de tetszés szerinti savanyúsággal is fogyasztható.
A mogyoróvajas keksz valamivel izgalmasabb, különösen akkor, ha félúton elfogy a mogyoróvaj, mert valaki rosszul becsülte meg a doboz beltartalmát...
Eredetileg kell hozzá:
- egy 2,5 dl-es csésze vagy cup mérőkészlet
- 25 dkg vaj
- 0,5 csésze sötét nádcukor
- 0,5 csésze kristálycukor
- 25 dkg mogyoróvaj
- 2 tojás
- 2,5 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csésze csokilencse vagy 20 dkg darabolt étcsoki
A szokásos módon készül: a puha vajat a cukorral összerobotolni, bele a tojást és mogyoróvajat, még robotolni. Aztán egy evőkanállal belekeverni a lisztet, sütőport és szódabb-t, a legvégén meg a csokit. Teáskanállal kb. egyforma darabokat szakítani, és kenetlen tepsikre halmozni. Nem placcsantós, kiválóan formázható tészta (l. a lenti képet), szóval aki dizájnolni akar, kigombócolhatja. Nem is önterülő, ezért a halmokat villával le kell nyomni, vagy rájuk kell tenyerelni (lehet közel, a korongok nem nagyon nőnek meg).
Nálam 180 fok plusz légkeverésen 14 perc. Nem szabad túlsütni: ha a kivételkor kemény, érdemes elgondolkozni az újrahasznosítási lehetőségeken, mert úgy másnap már beletörik a fog. Ebből 3 nagy tepsi plusz hat darab lesz.
Szerencsére nem hozza azt a töménységes mogyoróvajságot, csak a fincsi földimogyoró ízt. Amikor ráharap az ember, kellemesen szétomlik a szájban, szóval állagilag amolyan bolti keksz jellegű, csak az adalékanyagok hiányoznak belőle :)
Fotó: 2008.04.13. és 2009.09.06.
Diszkusszió