A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Csokis pöfeteg

2007.10.10. 19:02   t3v, az okostojas

Nem tudtam, milyen nevet adjak ennek a sütinek, mert több néven is ismert, és több változata is van. Ezt a mogyorós variációt itt találtam (13-14. kép). A lényege, hogy a golyó sütés közben ellapul, felpuffad, és a felszíne megrepedezik. A titka a sok hideg és a sok porcukor (turmixgéppel kb. 20 másodperc alatt poríthatunk egyszerre fél kiló kristálycukrot; a képen látható, megviselt darabokról a finomabb szemcsék már rég leperegtek).

Azt hittem, ezt is beírtam egy nem publikus bejegyzésbe, de nem, és szerencsésen kidobtam a fecnit, amire felírtam az átszámításokat, és hogy pontosan mennyi ideig sütöttem, úgyhogy az eredeti recept utasításait adom közre, de emlékeim szerint stimmelnek. A lagzira kétszer ennyit sütöttem, ebből a mennyiségből tehát kb. öt nagy tepsi várható. Nem érdemes elővenni a mérleget.

Hozzávalók:

  • egy 2,4 dl-es csésze vagy cup mérőkészlet
  • 2/3 csésze egész törökmogyoró
  • 20 dkg étcsoki (nem több, mint 60% kakaótartalmú)
  • 11,3 dkg puha vaj (a precízek kedvéért :)
  • 1,5 csésze sötét nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/4 csésze (kb. 0,6 dl) tej
  • 2 3/4 csésze finomliszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • a hempergetéshez sok-sok porcukor

A mogyorót egy serpenyőben szárazon pirítsuk meg, a héját dörzsöljük le (ha nem szeretnénk égett végtagokat, előtte kicsit hűtsük ki), és 2 ek kristálycukorral daráljuk le (turmixgép). A csokit (gőz felett) olvasszuk meg, hagyjuk hűlni.

A vajat (izé, lehet fél kocka margarint is) és a cukrot egy csipet sóval alaposan habosítsuk fel. A tojásokat egyenként adjuk hozzá a trutyihoz, aztán küldjük bele az olvasztott csokit, tejet és vaníliakivonatot is. Ha bírja a gép, toljuk bele a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Ha nem bírja, akkor is, csak kanállal. A végén keverjük bele a darált mogyorót, és egész éjszakára, de legalább pár órára tegyük a hűtőbe.

Aztán mokkáskanállal szaggassunk kb. egyforma darabokat, gömbölyítsük ki őket, és alaposan hempergessük meg porcukorban. Jó, ha egyszerre csak a tészta egy része van elöl, a többi maradjon a hűtőben. Zsírozatlan tepsire sorakoztatni - vigyázat, szét fog terülni. Előmelegített sütőben 180 fok plusz légkeverésen a sütési idő 14-15 perc lehetett. Kívülről megszilárdul, de belül nem szabad neki teljesen (azért ne folyjon), tapintásra az egésznek puhának, de nem nyersnek kell lennie.

Még több kép, szintén Ana jóvoltából. Mit mondjak, igencsak fotogén süti:

9 komment · 1 trackback

Címkék: csoki

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr19137539

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

florentine 2007.10.11. 17:21:05

Ezt nagyon szeretem! Valami jó néven már én is törtem a fejem, nálam a hógolyó a nyerő (nem, piszkosnak nem piszkos. Csak csokis).
Szóval a sok hideg a titka? (A porcukor stimmel.) Az enyém soha nem repedt meg ennyire. Ezután figyelek rá.
Köszi :-))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.10.13. 18:24:47

Olyan emberrel állsz szemben, aki az utolsó szemig leütögeti a porcukrot a nagy ritkán beszerzett bolti péksüteményről :) Először a Nemisbéka-félét is porcukor nélkül készítettem, bár az technikai okokból történt. Szóval, ha én mondom, hogy alaposan meg kell hempergetni, akkor meg kell (ezt nem csak neked mondom, hanem általában a gyanakvóknak).

A hidegre több próbálkozás után jöttem rá: az elsőnél csak a minimális másfél órát tartottam be, aztán amikor egy következő alkalommal tovább bent felejtettem, jobban megrepedezett, a hűtőben éjszakázás után meg pláne.

Most pihen egy másik keksztészta a hidegben, ha megsülve is finom lesz, beírom neked :)

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2007.10.14. 22:08:45

Ez nagyon harapnivaló süti! megcsinálom. hogy lesz tele ilyen hihetetlen kis cukorgömböcskékkel? csak úgy magától? (vagy jobb lenne, ha már szemüveget használnék?- de én így látom az utolsó fotón )

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.10.14. 22:42:57

A turmixgépes őrlés nem homogénen porszerű porcukrot eredményez (viszont jóval olcsóbb a boltinál). Mivel ezeket a sütiket Ana kb. másfél hónappal a sütés után kapta postán, addigra a kisebb, porszerű szemcsék már nem nagyon maradtak rajta a felületükön.

Ha a többi változat linkjeire klikkelgetsz, ott látszik, hogy mennyire "havasan" néz ki eredetileg. Nálam annyi volt a különbség, hogy a nem gyári porcukor miatt kisebb-nagyobb cukorszemcsék egyaránt kerültek rá. Egyébként ezek közelképek, igazából úgy 4-5 cm átmérőjűek lehettek.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2007.10.15. 12:23:43

én egy ezeréves lengyel robotgép kévédaráló feltétjében darálom...csak erre tartottam meg, már rég nagykorú :-)
megnézetm a linkeket, szerintem így direkt jobb!

florentine 2007.10.16. 12:41:08

Hát én se porcukroztam meg még az életben két sütinél többet összesen! :-)
Nemisbéka felhívta a figyelmet rá, hogy jó porcukros legyen, szóval ezt én olyan tartozéknak véltem, ami alapvető, így hempergettem.
Arra gyanakodtam, hogy kevéske lazítóanyagot tettem bele, aztán megnéztem, hát nem kell egy porszemnyi sem bele. És tényleg: asszem mindig csak kicsit lehűtöttem, hogy formázni tudjam.

Más: a sütés kémiája nagyon érdekel! Már egy csomó szakkönyvet megnéztem, de nem igazán írnak róla. (Hát igen, a magyar oktatás receptközpontú és nem technológia.) Szóval várom. Türelmesen :-)))

florentine 2007.10.18. 09:37:45

Kipróbáltam: megrepedt. Nagyon! És finom. Nagyon-nagyon!

Stefanideszné Berek Jolán · http://sbjola 2008.10.11. 17:07:20

Szia
Kipróbáltam a sütit némi módosítással
1. A fiam fehérje allergiás, nemes egyszerűséggel kihagytam a tojást és a tejet szójatejszínnel helyettesítettem, vajat margarinnal amiben nincs tej
2. Nem volt itthon törökmogyoró, diót pörköltem bele, így is finom
Tökéletesen sikerült, gyönyörűen megrepedt (bár csak 3 órát töltött a hűtőben), bár az első adag nem lett túl fehér, kevés volt a porcukor, de a másik két tepsivel úgy néz ki mint a képeden.
Nagyon, nagyon, nagyon finom!!!!!!!!
Már kinéztem több receptedet.
Köszönöm az ötletet.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.10.12. 12:05:14

Ilyen konstrukcióban valóban csak az ötlet volt az enyém - vagy még az sem :) Egyébként igazad van: egy csomó süti simán elkészíthető a tojás elhagyásával, a többi (allergia esetén) szerencsére helyettesíthető.