Gyors vacsora hétköznapokra. Nem nagy etvasz, csak tetszik a szép sárga színe, ill. a meggybefőtt levét később részletezendő kísérleti célokra használtam el.
Este 3 dl (1 méretes bögre) lisztet 3 dl darával elkeverni, sózni, 5 dkg porcukrot és sok citromhéjat neki, rá 6 dl tejet, hidegre tenni. Másnap hazaérve belekutyulni 3 tojás sárgáját és a habbá vert fehérjéket. Kb. 10 dkg vajat közepesnél nagyobb tepsiben (az enyém kb. 28x38 cm) a 180 fokos sütőbe tolni, beleönteni a masszát, úgy 30 percig sütni. Ekkor falapáttal kedvünk szerinti méretű morzsákra darabolni, még 15 percet pirítani, esetleg tovább morzsálni (én a nagyobb rögöket szeretem). A darabolás után rá lehet még dobni némi vajat, és meg lehet szórni kevés porcukorral, ami jobb esetben karamellizálódik. Ezzel a módszerrel a belseje nem szárad ki, de ropogós kérget kap. Langyosan, hidegen, meggybefőttel, hagyományosan :)
Jelen esetben a szokásostól eltérő egyetlen momentum, hogy a fagyasztóból nem citromhéjat sikerült elővennem. Gyanús is volt, mert a citrom levét és héját külön-külön szoktam lefagyasztani, ez meg egy közös pitliben volt, fagyottan viszont nem nagyon látszott, hogy a tavasz jegyében zöldes árnyalatot öltött - vagyis lime került bele. Azzal is jó.
Diszkusszió