A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Alternatív túrós tészta (VKF! #15)

2008.05.04. 17:02   t3v, az okostojas

Rögtön helyesbítenék is: a végeredményt tekintve arról a bizonyos stájer tésztáról van szó, de úgy gondolom, osztrák eredetű étel létére asszimilálódott annyira a magyar konyhába, hogy beleférjen ebbe a körbe.

Az egész onnan indult, hogy minden trükkök tudói most nem tudtak segíteni, kapható-e valahol a Barillánál olcsóbb cannelloni. A megoldásba nemrégiben botlottam/fejeltem bele az Interspar egyik polcán egy zacskó schiaffoni (tömlőtészta?) képében, és bár grammja megközelíti az egy forintot, mégis csak barátibbnak tekinthető az ára, és kifejezetten praktikus.

Ennek a változatnak az előnyei:

  • A hagyományos stíriai metélttel ellentétben nem kell hozzá tésztát gyúrni, kevesebb a macera.
  • A túró nem lényegül át, hanem a maga teljes valójában megmarad benne túrónak.
  • A tészta megtöltése nem félnapos elfoglaltság, mint a cannelloninál.
  • Egy csövecske két falatban bekapható, és közben nem terül szét az ember arcán a töltelék.
  • Szokatlanul tartalmas kaja: két kiéhezett ember alig 45%-át tudta elpusztítani egyszerre, ami arra utal, hogy desszertként viszonylag népes társaságnak is kínálható (guszta, tálaláskor nem hullik atomjaira).
  • Az oldalbordám szerint némi palacsinta jellege is van, de szerintem ez az analógia kimerül abban, hogy túróval töltött hengerekről van szó.

Hátránya:

  • A hamis stíriai elkészítésénél valamivel több meló van vele.

A töltött tömlőkhöz kell:

  • 30 dkg Garofalo schiaffoni (Interspar)
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg tejföl
  • citromhéj (sok)
  • 10 dkg aszalt meggy

A szmötyihez (Horváth Ilona alapján):

  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 2 dl tejszín
  • citromhéj

Az öntethez a fehérjét csipet sóval felverni, aztán egy másik biliben a cukrot a tojások sárgájával homogenizálni. Utóbbiba bele a tejföl, aztán kanálra vált, tejszín, citromhéj, végül a fehérjehab.

A töltelékhez, ha nagyobb szemcséjű a túró, a kézi robot habverőszárát át a túrós tálba, elkutyulni a cukorral és tejföllel, végül bele a citromhéjat és az aszalt meggyet. (Áttört típusú túrónál mindez egy kanállal és némi kézi erővel is elvégezhető.)

A tömlőcskék alsó végét befogni, teáskanállal belecsorgatni a tölteléket (elég híg, de nem folyik ki). Méretes jénaiba vagy tepsibe egymás mellé fektetni, nyakon önteni a tojásos lével, rá még egy réteg csövecske, a tetejére pedig ismét tojásos massza (úgy egy centire fedje el). Csak a felső réteg teteje sül aranybarnára, vendégeknek két tepsi, egy réteg javasolt.

180 fok plusz légkeverésen, fedő nélkül 40 percig sült. Ekkor hústűvel az alsó réteget is át tudtam bökni, de határozottan al dente jellege volt. Viszont az öntet már szinte teljesen megszilárdult, és megpirult, így kivettem a sütőből, és lefedve hagytam állni. Szunyókáltunk egyet, aztán ettünk belőle, addigra teljesen megpuhult.

A tanulság: edénymérettől függően több tejszín is mehet az öntetbe, de akkor valószínűleg a cukrot is növelni kell (a tészta előfőzése mindenképpen felesleges). Langyosan vagy szobahőmérsékleten jó igazán, magában vagy bármilyen savanykás gyümölcsöntettel.

9 komment

Címkék: meggy túró tejszín tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr57452182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu 2008.05.04. 18:10:05

Hú, de jó ötlet!
Ezt simán lehetne panírozni, rántani, és mártogatni. :)
Persze így már a tésztát előfőzve.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.05.04. 18:13:02

ah, tudod ám, hogy alig bírtam kivárni, hogy végre megjelenítse a blog.hu a bejegyzésedet! ;) tetszik ez a frappáns megoldás ;)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.05. 20:07:28

Ráadásul ez egy nagyon finom durum tészta, mint kiderült. Eredetile spenótosat akartam, de az időközben elfogyott.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.05.06. 06:29:21

Ez tényleg mekkora ötlet! Asszem koppintani fogom! :-)

Jutka · http://sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com 2008.05.08. 18:57:59

Waw, ez nagyon jol néz ki, asszem kiprobalom :)

dorothy62 · http://izrobbanas.freeblog.hu 2008.05.10. 14:59:52

Csináld magad, ha hozzám hasonló konyhabarbár vagy, akkor a házilag készített tésztát (tésztakészítő géppel nyújtva, mert mégsem vagyunk elnyűhetetlenek) egyforma nagyságúra vágod, kb 10X14 cm-re és a szélét megnedvesítve cuki kis canelonit lehet "gyártani". Persze ez a "félnapos" változat, de ki hogy szereti...töltögetés,habzsákkal..

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.12. 15:53:20

Majd ha eltartott leszek, vagy megtalálom anyukám tésztagépét :) Utóbbi valamelyest valószínűbb :) és tervben is van már vagy fél éve...

Kati · http://www.kisskati.extra.hu 2008.11.05. 14:15:33

Canneloni-t kerestem, miután Cremonában ettem. Így találtam ezt az oldalt, és nagyon tetszik. Betettem könyvjelzőbe.
Meglepett az itteni leírásban a tészta alakja, ott egy palacsintaszerűségbe tették, félbehajtották úgy pirították.
Azt hiszem tésztagép birtokában is a sós palacsintát választom.
Kati

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.11.09. 17:51:44

A cannelloni tészta hosszú cső alakú:
www.pastificiorigo.it/cannelloni_ing.htm
Ha nincs, feltekert lasagnelappal helyettesíthető:
whatdidyoueat.typepad.com/what_did_you_eat/2008/02/ppn-cannelloni.html
Palacsintával is biztos működik, de akkor már kevésbé autentikus :)

Dogmatikusan olasz receptek Antoniótól (konkrét receptért érdemes a keresőt használni):
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029155
Van hagyományos paradicsomos-darált húsos és spenótos-ricottás, amire emlékszem.
süti beállítások módosítása