Nemrég olvastam, hogy a pillecukrot állítólag már az egyiptomiak is ismerték, és eredetileg volt benne némi orvosi zilizből nyert nedv. Ehhez képest mára teljesen átlényegült vegyipari termékké, bár ez az amerikai (cserkész)fiúkat és -lányokat nem akadályozza meg abban, hogy ezzel hizlalják a hátsó felüket. Szerintem önmagában ehetetlen, meg az E-tenger sem különösebben vonz, az alábbi formában viszont nálam is átment a rostán. Ajándék ló vagy időtlen idők óta a konyhaszekrény mélyén lapuló pillecukor felhasználására ideális.
A tésztához:
- 12,5 dkg liszt
- csipet só
- 9 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 1 tojás sárgája
A rátéthez:
- 28 dkg pillecukor (ekkora a Tescóban kapható csomag)
- 4 ek tejszín
- 7,5 dkg durvára tört, pörkölt törökmogyoró
- 2 ek darabolt aszalt meggy
- 1 tk vaníliakivonat
A csokibevonathoz:
- 9 dkg étcsoki
- 3 dkg vaj
- 1 tk tejszín
A tésztához valókat összemorzsoljuk, alufóliával bélelt kis gáztepsibe szórjuk és lenyomkodjuk, fél órára a hűtőbe tesszük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. tíz percig sütjük, alig kapjon színt.
A tészta tetejére valókat gőz felett (vagy mikrohullámú sütőben) megkíséreljük összeolvasztani és homogenizálni. Türelmesen várunk (nem keveset.) Ha sikerrel jártunk, a ragacsos maszatot rászerencsétlenkedjük a kihűlt tésztára, kidermesztjük. A végén a megolvasztott vajas-tejszínes csokit is rákenjük, és megpróbáljuk felszeletelni.
A tésztája nekem kicsit törékeny lett, de ez volt a legnagyobb baja. A pillecukor réteg megkötve ugyanolyan bizarr állagú, mint alapállapotban, viszont tök jó ráharapni a ropogós mogyoróra és a savanykás meggyre. A könyvem (The Book of Chocolates and Petits Fours) szerint hűtőben egy hétig is eltartható. Kizárt, hogy addig megmaradjon.
Rokon próbálkozások, hátha valakinek bejönnek:
- Stahl Judit málnás pillecukra zselatinnal
- Pillecukor házilag (Cooking for engineers)
- The marshmallow master topic (Chowhound)
- Marshmallow fondant pl. marcipán helyett pl. ilyesfajta tortadíszítő rózsákhoz
Diszkusszió