A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Talpatlan túrótorta (sült, nó zselatin)

2009.06.28. 16:05   t3v, az okostojas

Doki minimál konfigurációjú sütiket keres. Alább a Rama Tavaszi sütemények című kiadványából való, jól bevált recept. Most először tettem bele pisztáciát, de t3v3d3s volt: egyértelműen rontja a savanykás, nedves összhatást. Kevesebb vajjal is próbáltam, de úgy meg túl száraz lesz.

Egy normál tortaformához kell:

  • 1 kg áttört típusú túró
  • 15 dkg puha vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (vagy 8 dkg keményítő és 1 tk vaníliakivonat)
  • 1 citrom héja és leve
  • (5 dkg sós pisztácia)*
  • 10 dkg aszalt meggy

Elkészítéséhez nincs szükség egyetemi diplomára. Minden hozzávalót összekeverünk (én kézi robottal, nomádok villával), kivéve a (darabolt) pisztáciát és a meggyet. Előbbit az elegyítő folyamat végén szórjuk bele, a meggyszemek egyenletes eloszlatásához viszont a tésztaöntés-meggyszórás-tésztaöntés-meggyszórás-tésztaöntés műveletkombináció javallott. A másik sütőmben 180 fokon 1 óra alatt készült el, ebben kb. 165 fokon 75 percig sütöttem, nehogy túlságosan megbarnuljon. Szilikonos forma esetében még melegen tányérra borítjuk, majd rögtön egy másikra (a tálalóra). Hűtőhidegen teljesen letompul az íze, ezért szobahőmérsékleten fogyasztandó, magában, gyümölcsöntettel, lekvárral, miegyébbel.

*50 dkg héjas pisztáciából nettó 30 dkg hámozott nyerhető ki. Mivel ez a pisztácia még őszi beszerzés volt, nem tudom, mostanában mennyit kóstál a héjas és a héjatlan, de vásárláskor érdemes összehasonlító számításokat végezni a pucolással majdan feltételezhetően eltöltött idő és az arányosított órabérünk figyelembe vételével.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy túró citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr251213630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása