A főzőtudományom eddig sem szakácskönyveken alapult, lassan viszont - nem utolsósorban a nyúlként (vegetáriánusoknak: gombaként :) szaporodó magyar gasztroblogok miatt - eljutunk addig, hogy kizárólag blogokból merítek ihletet. Az esetek többségében messziről felismerem a (nekünk) jó recepteket, de kár lenne tagadni, hogy néha félrevezetnek az összetevők vagy az arányok (a fotókat nem különösebben nézem, egyre kevesebb van, ami a valóságot mutatja - egy mesterségesen tökéletesre dizájnolt fénykép után mégis mihez képest legyen sikerélményem? :) Szóval az alábbiakat kipróbáluk, és volt, ami bejött, volt, ami nem.
Portóis kacsacomb aszalt meggyel (Kalinka / Partizán Orsi)
Alapvetően Chili und Ciabatta Petra receptje szerint jártam el, de PO-é a kredit, különben nem vettem volna észre. Ehhez nincs mit hozzátenni, úgy jó, ahogy van, ünnepi fogásnak is tökéletesen alkalmas.
Májas zsír (BeckZsu / àlabeck; a fotón balra)
Nem kell mindig konfit :) A családunk kempingezős ága rendszeresen vitt magával befőttesüvegbe zsírban lerakott, előre kisütött húst és májat az utazásokra. 15 dkg portóis kacsazsírban, 2 gerezd fokhagymával 30 dkg darabokra vágott csirkemájat sütöttem ki, de hiba volt, túl hamar elfogyott.
Juharszirupos kekszek (Kalinka / Partizán Orsi)
PO esküvői köszönetajándéka, eredetileg Kaldeneker György receptje. Nekem nagyon durván ragadt a tészta, kapott még bőven lisztet. A végeredmény puha, édes, de semmi különleges, a jellegzetes szirupíz nem jött át. Amire diót tettem, az lett a kapósabb. A többi juharszirupból inkább fagyit főztem (másodikra megtaláltam az igazit, coming sooner or later).
Töltött mogyoróvajas keksz (Nory; a képen jobbra)
Egy kekszrajongónak Nory cookie-jai nem szoktak csalódást okozni. Már régóta megvan az Ultimate Peanut Butter Cookie, de adtam egy esélyt ennek is (a barna cukrot fél csészére csökkentettem). Egyértelműen nem váltotta be a hozzá fűzött reményt, nem elég mogyorós ízű, meg általában: nem hiába érdemelte ki a másik A Mogyoróvajas Keksz státuszt.
Fordított meggyes-mákos torta (Fűszeres Eszter)
Nekem a meggyes mák szimplán nem állt össze eggyé, így a sütit nem tudtam kiborítani a tepsiből, onnan kanalaztuk. Meggy és mák, nem több, nem kevesebb annál, viszont a leírással ellentétben egyáltalán nem tömény, elég sokat el lehet belőle egyszerre gond nélkül tüntetni :)
High-life torta (Chili&Vanília)
Újabban nem sokszor kell felcsapnom az imént átstrukturált, korszerűsített maradék tojásfehérjés gyűjteményemet, mert a kelt tésztákból simán el lehet hagyni a tojássárgáját. Ezt a diós fehér piskótát már rég kinéztem, de az anyaggyűjtés az előzőek miatt időbe telt. 6 tojásfehérje, 18 dkg porcukor, 18 dkg dió, vanília, só; 180 fokon 20 perc sütőpapírral bélelt nagy gáztepsin. Nugáttal és nutellával megkenve, félbehajtva, megkenve, félbehajtva, tejszínhabbal vagy anélkül egyaránt egy falat manna.
Diszkusszió