Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy a leveles tészta nem csak az anyák megmentője, főleg, amióta nem kizárólag fagyasztott változatban adják, és bármikor előkapható a hűtőből. Amióta a nagyobb üzletláncok is feleszméltek, a Tante Fannynál jóval kedvezőbb árban is beszerezhető a sütőpapírra nyújtott, saját márkás leveles. Én édességben nem szeretem, sósból viszont elég sokat tudok eltüntetni. Az alábbi kaják egyetlen hátránya, hogy csak frissen jók, de nem is kell túl sokat készíteni. A currys gombatölteléket pörkölt aszcendensű szüleimnek nem merném feltálalni, a hagyományos (magyaros) ízesítésű húsosat azonban bármikor.
24 db húsos kosárkához kell:
- 1 csomag leveles tészta (SPAR sütőpapírra nyújtott, 275 g)
- 30 dkg darált csirke/pulyka(mell)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1/2 tk őrölt babér
- 2 ek petrezselyemzöld
- 4 ek tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
Forró olajra a fokhagymát, rá a húst, fehéredésig pirítani, bele a fűszerek, készre főzni (a levét, ha van, elforralni), a végén bele a petrezselyem és a tejföl. A leveles tésztát 24 darabra vágni, a széleket kicsit meghúzogatni, muffinkosárkákba dobálni, bele a tölteléket, rá a sajtot, 180 fokon 25 percet tölt a sütőben. Paradicsomsalátával két főre egy vacsora plusz néhány darab.
24 db gombás kosárkához kell:
- 1 csomag leveles tészta
- 50 dkg csiperke
- 3 d. gerezd fokhagyma
- 1 ek enyhén csípős Madras curry
- 2 db Dorot ázsiai fűszerkeverék kocka (helyette kevés gyömbér)
- 1/2 tk csilipor
- 1 ek sűrített paradicsom
- só
A durvára vágott fokhagymát a curryvel kevés olajon lepirítani, rá a gombát, sózni, ha levet enged, rá a többi fűszert, fedő nélkül elforralni a levét, a végén bele a sűrített paradicsomot, a tésztába porciózni, 180 fokon 25 perc alatt pirosra (barnára) sütni, magában enni (két fő, egy vacsi, néhány resztli).
Mondanom sem kell, a leveles tészta akár különféle maradékokkal is megtölthető - már ha egyáltalán előfordul a házban ilyesmi -, és csinos kis kosárkaszortimentet kínálhatunk a családnak.
Diszkusszió