A literális és metaforikus ébresztő elengedhetetlen kelléke a koffein, amelynek süteményben mért szintjét mi mással növelhetnénk, mint csokival - a függők némi kávéval is. Illatos, vékony, roppanós, tetszetős - én ilyen szabályos alakú kekszeket még sosem gyártottam (na, nem mintha igyekeztem volna). Az szinte már mellékes, hogy finom is.
Kb. 40 db kekszhez kell:
- 22,5 dkg puha vaj
- 22,5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/2 tk só
- 35 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 1 ek instant kávé
- 3 dkg holland kakaópor
A karamelles krémhez:
- 20 dkg sötét nádcukor
- 11,5 dkg vaj
- 0,6 dl tej
- csipet só
- 1 tk vaníliakivonat
A keksz az unalomig ismételt módon készül: vaj, cukor, tojás, vanília, só robotol, liszt, sütőpor belekever. Tészta kettéválaszt, egyik felébe megy a kávé (szerintem jó lett így, darabosan - nem kell feloldani), a másikba a kakaó.
A csigavonal kialakítása sem ördöngösség, de a nagyon puha (nyári szobahőmérsékletű) vaj használata kifejezetten előnyös. A kétféle masszát két-két folpack között folpack formájúra és nagyságúra nyújtjuk (nálam kvázi folyt a tészta, pillanatok alatt megvolt). Jó, ha a két téglalap mérete egyezik, akkor igazgatni sem kell: egy-egy folpack eltávolítása után a két színt egymásra dobjuk, szükség esetén egybelapítjuk (lágy masszánál felesleges, magától összeolvad a tésztahatár), ismét megszabadulunk egy folpacktól, és az immár kétszínű lapot a hosszabb szél mentén a megmaradt egyetlen folpack segítségével felcsavarjuk. Folpack (ezt csak a sulykolás miatt :)
Hűtőbe vele, míg teljesen meg nem szilárdul. Utána max. fél centi vastagra szelni, 180 fokon 10 percig sütni. Nem szabad teljes keményedésig a sütőben hagyni, hűlés közben is szilárdul.
A krémhez mindent összeforralunk, és rotyogtatjuk, amíg kicsit besűrűsödik és homogenizálódik (kb. 15 perc). A leírás szerint nem kötelező külön karamellizálni a cukrot, de nem árthat, mert így nem lett elég szilárd. Más kérdés, hogy az eredeti receptben ezen felül plusz 17 dkg porcukor is szerepelt, ami akár hozzá is járulhatott (volna) a szilárdításhoz, de már így is kva édes lett, a nagyobb részét hígítva el is használtam másra.
Rokonajánló: Lilahangya és a gigacsigaposzt
Diszkusszió