A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gesztenyefelfújt, vagy amit akartok

2013.01.20. 23:08   t3v, az okostojas

Hello, blog! Errefelé még tart a kacsazsír, az epehólyagra veszélyes egyéb ételek és a gesztenye szezonja. A megunhatatlan gesztenyetortát sem untuk meg, de akadt másik, krémtelen kedvenc is.

gesztenyefelfujt.jpg

Hozzávalók:

  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • (5 dkg puha vaj)
  • 5 cl rum
  • 25 dkg édes gesztenyemassza
  • 2 igen apró kockákra vágott zsemle kevéske tejbe áztatva
  • 2 tojásfehérje habja

A tojásfehérje kivételével a fenti sorrendben robotoljunk össze mindent, és a végén keverjük a tésztába a habbá vert fehérjéket is. Én a vajat elsőre lazán a mikróban felejtettem, végső soron nem hiányzott. Kivajazott őzgerincformában kb. 45 percig(?) gőzöljük (az őzgerincet bele egy tepsibe, a tepsibe két ujjnyi vizet, a tepsit a sütőbe). Kihűlve csokiszósszal nyomjuk (1 dl tejszín, egy perc mikró, 5 dkg étcsoki, 1 ek rum, vagy éppen Wise Lady remek receptje szerint).

Nagyon könnyű, habos állagú, szaftos süti, másodszorra dupla adag készült, de elfelejtettem felírni, hogy melyik mennyiségnél tartott 45 percig a sütés, szóval tűpróba. És inkább kenyérformában, mert az őzgerincet utána kivakarni...

Az eredeti gesztenyepuding néven a 2007-ben ránézésre tizenpár éves Kovács Vivienn, pécs-vasasi olvasó receptje a Dunántúli Napló Nagy Ízvadászat című rendkívül színvonalas (irony intended) kiadványából.

4 komment · 1 trackback

Címkék: gesztenye rum

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr755029732

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.22. 11:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2013.04.17. 16:12:43

Nem rossz, elképzelem sós változatban, kvázi knédli, valami vadétel mellett.
Kipróbálom!

királyi 2013.11.17. 10:07:04

Aki szeretné a nagyi ízeit újra asztalára varázsolni, ajánlok egy most beszerzett remek szakácskönyvet
A magyar úri család konyhája c. (bookline, alexandra stb) rántott szilvák, eperkalács, diós derelye rántva rumos mártással, stb
süti beállítások módosítása