Hello, blog! Errefelé még tart a kacsazsír, az epehólyagra veszélyes egyéb ételek és a gesztenye szezonja. A megunhatatlan gesztenyetortát sem untuk meg, de akadt másik, krémtelen kedvenc is.
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg cukor
- (5 dkg puha vaj)
- 5 cl rum
- 25 dkg édes gesztenyemassza
- 2 igen apró kockákra vágott zsemle kevéske tejbe áztatva
- 2 tojásfehérje habja
A tojásfehérje kivételével a fenti sorrendben robotoljunk össze mindent, és a végén keverjük a tésztába a habbá vert fehérjéket is. Én a vajat elsőre lazán a mikróban felejtettem, végső soron nem hiányzott. Kivajazott őzgerincformában kb. 45 percig(?) gőzöljük (az őzgerincet bele egy tepsibe, a tepsibe két ujjnyi vizet, a tepsit a sütőbe). Kihűlve csokiszósszal nyomjuk (1 dl tejszín, egy perc mikró, 5 dkg étcsoki, 1 ek rum, vagy éppen Wise Lady remek receptje szerint).
Nagyon könnyű, habos állagú, szaftos süti, másodszorra dupla adag készült, de elfelejtettem felírni, hogy melyik mennyiségnél tartott 45 percig a sütés, szóval tűpróba. És inkább kenyérformában, mert az őzgerincet utána kivakarni...
Az eredeti gesztenyepuding néven a 2007-ben ránézésre tizenpár éves Kovács Vivienn, pécs-vasasi olvasó receptje a Dunántúli Napló Nagy Ízvadászat című rendkívül színvonalas (irony intended) kiadványából.
Diszkusszió