A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Az evés tudománya

2007.04.14. 15:52   t3v, az okostojas

Bevezetés

Az ember a fogazata és egyéb anatómiai sajátosságai alapján mindenevő – engem kivéve. Ám amit nem vagyok hajlandó megenni, arról is nagyszerűen meg tudom mondani, hogyan kellene elkészíteni. Történetileg úgy alakult, hogy a főztöm nem igazán magyarosch (éves őrölt fűszerpaprika fogyasztásunk alulról nyaldossa a 10 dekát), de nem is high-end kozmopolita, inkább amolyan szemikonzervatív, de fejlődőképes világproliként jellemezném. Jómagam súlyos szénhidrátfüggőségben szenvedek (szenvedek? hah!), oldalbordám pedig az egészséges életmód híve, de nem minden áron: néha benyom egy zacskó hagymás-tejfölös chipset a Garfield-elvet hangoztatván, miszerint minden egészségtelen kaját ugyanannyi egészséges étel elfogyasztásával kell kompenzálni.

Célkitűzés

Jelen tudományos, hovatovább tudálékos publikátum a racionális hedonizmus szellemében íródik. Célja, hogy megismertesse az olvasót az író sütési, főzési és háztartásvezetési szokásaival, valamint az ételek és italok fiziko-kémiai és élettani hatásaival, olykor historizáló szemszögből. Középpontba állítja a test- és egészségtudatos, egyben magas élvezeti értékű táplálkozást, és igazolja, hogy ez a két, látszólag ellentmondó fogalom a gyakorlatban remekül megfér egymás mellett. Bemutat továbbá közismert vagy kevésbé közismert, hasznos praktikákat, és teszi mindezt tematikus elrendezésben a könnyebb eligazodás kedvéért.

Irodalmi áttekintés, előzmények

A teljesség igénye nélkül:

Anyag és módszer

A tudományos kutatás hozott anyagból, tapasztalati úton zajlik. Jelen mű keretein belül a tapasztalat tartományába soroljuk az elméletből leszűrt azon következtetéseket is, amelyek a későbbi gyakorlat során vélhetőleg bizonyítást fognak nyerni.

Eredmények

Majd meglátjuk, mit főzünk ki, illetve mit sütünk ki mindebből.

Következtetések

Az online tartalom e szegmensét tekintve hiánypótló alkotás feltehetően valamilyen módon majd a köz épülésére szolgál. Vagy nem :)

Prof. dr. t3v,
az evészet tudományának nagydoktora

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr5258541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cseresznye · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.04.19. 13:14:00

Hoppácska!!!
Még jó, hogy múltkorjában fejtetted ki, nincs és nem is lesz blogod!!
És milyen jó, hogy nem vagy (ez esetben) szavatartó
személl!!! :o))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.19. 15:52:41

Drága cserkó, Anánál (hedonism) esett róla szó pár napja. href.hu/x/2l4n Nem önszántamból csinálom :))

Cserke 2007.04.19. 16:14:36

Hejszen olvastam én azt, még gondoltam is, hogy beállok kérincsélni...De szerencsére nem kellettem hozzá.
Jó, hogy csinálod, örülök neki, a kalácsod meg egyenesen pazar!!!

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.04.20. 19:03:24

Imádom ezt a stílust! Tényleg ez a nap ajándéka!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.20. 19:08:16

Köszi szépen, igazán kedves vagy. Már megérte :)

nemisbeka 2007.04.20. 21:54:26

A kényszer, mi? :) Szegénykém :).

Macilaci 2007.04.21. 08:50:53

Minden szépet és jót az egynapos blogolónak ! :))
Azért a topicozást sem hagyod abba, ugye ?

vorosvar · http://vorosvarkonyhaja.freeblog.hu/ 2007.04.21. 11:20:00

Hurrá, hurrá, sűrű vendég leszek:)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.21. 18:55:02

Macilaci, köszi! Ha lesz vmi érdekes, persze, hogy indexelek. Erre a célra egy másik emailcímet áldoztam be :)

Vörösvár, gondolom, a látogatási gyakoriság azért a posztolhatnékom sűrűségétől is függ :)

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.04.27. 15:56:56

aki késik, nem így nem jó, szóval: aki dolgozik az lemarad! :) gratula!!!

vorosvar · http://vorosvarkonyhaja.freeblog.hu 2007.04.27. 17:27:19

Az, hogy mennyire sűrűn posztolsz, számomra csak a sűrű látogatásom közben derül ki:)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.28. 18:01:11

Ó, lassan mindenki idetalál :) Vörösvár, javaslom az rss feedet, én is onnan tudom, hogy te mikor írsz :)

vorosvar · http://vorosvarkonyhaja.freeblog.hu 2007.04.28. 20:43:38

Ezt a bizonyos káromkodást majd még megtanulom:)

ildinkó · http://ildinko.blogspot.com 2007.04.29. 16:41:56

Jééé, mit találtam!
Kicsit lemaradtam a felfedezéssel, mert rss-readerrel az ember nem látja a kommenteket. Pedig egy darabig követtem a rimánkodást Anánál, de nem voltam elég kitartó, úgy látszik. Viszont most örülök! :)))) Jepp t3v-blog :)))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.29. 23:08:52

Sőt, köszi! Az én böngészőmben integrált feedreader van, nekem ez a sok izé két klikkből áll.

A blog.hu-n eddigi kutatásaim alapján nem lehet a kommenteket szerkeszteni, csak törölni, aztán újra létrehozni. Szóval, ha valaki látja, hogy ezek a linkek széttolják a sablont, szóljon - én nagy felbontáson netezek, nekem normálisan néz ki.

Ildinkó, szia :) A gasztro.blog.hu-n kérd le a komment rss-t, hallgatólagos megegyezéssel oda írjuk be az új "leleteket".

kismacs · http://macsfalatok.blogspot.com 2007.05.02. 08:48:27

Hű de jó, t3v! Én csak most találtam rád, de annyira örülök, hogy saját portád van és így hosszabban olvashatunk tőled, mint egy komment!!! :)
süti beállítások módosítása