A meggy elárasztotta a várost. A nem vegyes gyümölcsös levesek közül ez az abszolút favorit. A kép a második, enyhén szétfőtt adagról készült (telefonáltam...).
Hozzávalók:
- 75 dkg meggy
- 3 szem szegfűszeg
- kis darabka fahéj
- fél citrom héja
- 1 tk só
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 1 tk liszt
- 10-15 dkg cukor
A fűszereket 2 dl vízbe szórni, fedő alatt 10 percig forralni, majd leszűrni, a levet összeönteni a borral és 6 dl vízzel. A kimagozott meggyet levével együtt bele a boros vízbe, sózni, fedő alatt 5 percig forralni. Egy merőkanálnyi főtt gyümölcsöt a tejföllel, tejszínnel és liszttel leturmixolni (botmixer), behabarni vele a forrásban lévő levest, 5 percig forralni, és csak a végén cukrozni. Hidegen, tejszínhabrózsákkal a tetején kínálni.
Eddig az eredeti Frank Júlia recept. Én nem szoktam ennyit tökölni vele, és szerintem elvisel több fűszert is (lehetőleg mindenből por alakút), kóstolgatni kell. A bor-víz arány maradjon változatlan, a többi szabadon módosítható. Ma másfél kiló meggyből készült, az eredeti mennyiséghez való tejszínnel, tejföl nélkül, kevéske vaníliával dúsítva, az áttört gyümölcs mellett keményítővel (pudingpor) sűrítve. Kb. 30 szegfűszeg és 3 tk fahéj ment bele.
Diszkusszió