Na, ezt vajon hogy kell írni? A narancsdzsemen kívül ez az egyetlen dolog, amit házilag elő szoktam állítani - nem kis részben azért, mert nem kell főzni. Nem túl édes, de az alkohol tartósítja (amitől persze nem kifejezetten gyerekbarát), és a meggy viszonylag kemény marad benne.
Hozzávalók:
- 1 kg meggy
- 20 dkg cukor
- 2 dl rum
- 1 citrom leve
A kimagozott meggyet felengedjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Belecsavarjuk a citrom levét, fél napig hagyjuk állni, aztán leszűrjük. A visszamaradt léből fél liternyit felforralunk a cukorral, öt percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A meggyet leszűrjük, és alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltjük. Az üvegekben elosztjuk a rumot, és felöntjük a hideg sziruppal. Légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk. 3 kg meggyből 7 lazán megtöltött, 720 ml-es üveggel lett.
Bármilyen meggyigényes édességhez felhasználható, de legjobb persze a gesztenyéhez és a kávékrémekhez. Oppá, kimaradt, hogy Frank Júlia örökbecsű ötlete.
Diszkusszió