A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Óvakodj az uborkától!

2007.07.01. 17:38   t3v, az okostojas

Sokakkal ellentétben ki nem állhatom a kovászos vagy az ecetes uborkát, és csak a jól fűszerezett csemege uborkát vagyok képes elfogyasztani - abból is elsősorban azt, amit a nagymamám tett el régebben, de őt hajlott korára való tekintettel sajnos kénytelenek voltunk kitiltani a konyhából, a mindentudó füzetkéjébe írt receptben pedig túl sok az "ízlés szerint" és az "érzésre" kitétel. Marad tehát a bolti savanyúság, és az a fránya címke, aminek láttán az E-anyag tudatosabb fogyasztók esetleg kitérnek a hitükből.

Mai uzsonnám során a következőket derítettem ki ezzel kapcsolatban:

  1. Teljesen szabályos a "csemege uborka aroma" (Dunakiliti Konzervüzem Kft.) és a "természetes növényi aroma" (koroncói) használata. (E helyütt most nem térnék ki a természetes aroma mint oximoron c. téma taglalására.)
  2. 2003-ban már biztos valami EU-szabvány alapján írták elő, hogy a gyári savanyúság "ne tartalmazzon 30 foknál görbültebb uborkát" :)

Már érdemes volt felkelni :)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr28109538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.01. 18:58:35

Nekem egy nagyon tuti vegyes savanyú receptem van /paprika, hagyma, répa, uborka, káposzta/, amit nagy tételben szoktunk eltenni, amikor a beszerzési ár már megfelelő a zöldségekhez. Az érdekel?

A csemege ubim nálam is érzésre megy. Pontosabban marékra. Mustármag, bors, ecet, kapor.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.01. 19:20:06

A savanyúság-eltevés eddig kétszer játszott az én kis életemben, amikor is kaptam egy csomó bébiuborkát (és hozzá üvegeket). Az elsőnél megpróbáltam reprodukálni a nagymamám változatát (nem igazán sikerült), a másodiknál kipróbáltam Terebessné hideg savanyúságlevét, amit nem kell főzni. Na, az elég jó lett, és elvileg mindenhez alkalmazható, csak hát ebben a fűszeradagolás dologban sajna nincs gyakorlatom, a kóstolgatásba meg egy idő után belefáradtak az ízlelőbimbóim. Szóval, hacsak nincs valami elég pontos leírás, akkor az eddigiek alapján biztos vagyok abban, hogy nem fog sikerülni.

A Terebess-féle hideg savanyúságlé:

"Endívia savanyúság

Ez egy régi családi savanyúság eltevő recept új változata. Ezt a savanyúság levet előre elkészítem nagy mennyiségben és üvegben tartom. Ha valami zöldség kimarad főzéskor, vagy meglátok a piacon valami eltenni valót, akkor csak ráöntöm a mosott zöldségekre és lezárom. Fel lehet használni zöldbabhoz, paprikához, csalamádéhoz, zöld paradicsomhoz, kisdinnyéhez, uborkához. Az endíviát tavaly próbáltam ki először. Nagyon jól sikerült, ropogós maradt és az ízét is megőrizte.

Hozzávalók a léhez:
1 l víz
2,5 dl 10 %-os ecet
15 dkg cukor
3 dkg só
1 mokkáskanál borkénpor

Ezeket egyszerűen hidegen összekeverjük. Amikor a savanyúságot eltesszük, az üveg aljára egyedileg adhatunk a zöldséghez illő további ízesítőket. Néhány ötlet: torma, kapor, bors, tárkony, rozmaring, mustármag, kömény, babérlevél, zeller, lestyán, fokhagyma gerezdek."

ribizli 2007.07.02. 09:32:15

Ezt a hideg levet én Cicvarek-féleként ismerem, és tavaly használtam, minden tényleg szuper lett vele, csak az én ízlelésemnek kicsit több cukorral jó, úgy csemegeuborkásabb.
Van 2 másik kipróbált és bevált receptem, nem csemegeuborka, de nagyon finom, érdekel?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.02. 13:15:45

Ahogy Anának is írtam, amennyiben nem olyanok szerepelnek benne, hogy "ízlés szerint", akkor igen, egyébként sajnos tényleg nem tudok vele mit kezdeni.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.02. 14:46:14

Van nekem olyan, ami nem ízlés szerinti, de nem emlékszem melyik a jó. Kipróbálom majd szezonban és írom.

ribizli 2007.07.02. 16:06:20

Ropogós savanyúság
1 kg uborka, 40 dkg paprika, 1-2 közepes hagyma
Lé: 2 dl víz, 6 g só, 5 ek cukor, 0,4 dl 20%-os ecet, csipet borkén vagy nátrium-benzoát.
Kb. 1 cm vastagra szeletelni, összekeverni, lazán beletenni az üvegekbe (1 l-es a legjobb), majd hidegen ráönteni a levet. 5-6 napig szalvétával letakarva szobahőmérsékleten tárolni, majd lekötni.

A *nyár illata* savanyúság
2 rész paprika, 2 rész káposzta, 1 rész uborka, 1 rész hagyma, 1 rész sárgarépa;
3 kg zöldséghez: 1 csipet borkénpor, 20 dkg cukor, 1,5 dl 20% ecet, 6 dkg só. (Én tettem hozzá 4-5 ek mustármagot, meg 20 cm-nyi tormát is.)
A zöldeket szeleteljük, reszeljük (paprikát, uborkát min. 0,5 cm vastagra, hagyma lehet vékony, répa reszelve), a sóval, cukorral összekeverve állni hagyjuk, míg kicsit puhul és levet ereszt a cucc - én lavórban csináltam -, aztán hozzákeverjük a tormát és mustármagot, üvegekbe gyömöszöljük, elosztjuk rajta a saját levét, meg a kikevert plusz löttyöt, lekötjük, kész.
Én tavaly piros meg sárga héjú paprikát is tettem bele.
Tapasztalat: a tartósítószert előbb 1-2 kanálnyi folyadékban oldjuk fel, aztán öntsük a teljes lémennyiséghez.
Ha marad lé, semmi baj, lehet a következő adaghoz félretenni. ;)
süti beállítások módosítása