Sokakkal ellentétben ki nem állhatom a kovászos vagy az ecetes uborkát, és csak a jól fűszerezett csemege uborkát vagyok képes elfogyasztani - abból is elsősorban azt, amit a nagymamám tett el régebben, de őt hajlott korára való tekintettel sajnos kénytelenek voltunk kitiltani a konyhából, a mindentudó füzetkéjébe írt receptben pedig túl sok az "ízlés szerint" és az "érzésre" kitétel. Marad tehát a bolti savanyúság, és az a fránya címke, aminek láttán az E-anyag tudatosabb fogyasztók esetleg kitérnek a hitükből.
Mai uzsonnám során a következőket derítettem ki ezzel kapcsolatban:
- Teljesen szabályos a "csemege uborka aroma" (Dunakiliti Konzervüzem Kft.) és a "természetes növényi aroma" (koroncói) használata. (E helyütt most nem térnék ki a természetes aroma mint oximoron c. téma taglalására.)
- 2003-ban már biztos valami EU-szabvány alapján írták elő, hogy a gyári savanyúság "ne tartalmazzon 30 foknál görbültebb uborkát" :)
Már érdemes volt felkelni :)
Diszkusszió