A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A konyhafőnök ajánlata

2007.07.06. 22:15   t3v, az okostojas

Kicsi szíveim, keblemre! A töltött parpikán, tökfőzeléken, fasírton, palacsintán és hasonló ősmagyar étkeken kívül a következő két finomságot fogyasztottuk a közelmúltban:

Japo tészta (Ana / Hedonism)

Először nem értettem, hogyan lesz ennyi marha sok szezámmagból öntetszerűség, de a többi hozzávaló aránytalan felszorzásával megoldottam e konundrumot. A hitves szerint töpörtyű íze van - szerintem azért, mert az egész adagot egyetlen böszme halom tésztára rakta, amit aztán persze csak két részletben tudott elfogyasztani.

Egyébként keresek egy ugyanígy kinéző, de biztos, hogy főzött, melegen fogyasztandó kínai szószt, amibe husit lehet mártogatni. Ötletgazdák íméljenek (vagy kommenteljenek)!

Édes-savanyú sertésszűz (Nemisbéka)

Annyi változtatás, hogy kb. fél deci maradék vörösbort egészítettem ki debrői hárslevelűvel három decire, és kóstolás után valamivel több cukrot kapott. A színes bors (Tesco trikolor) is megszaladt, ez mondjuk hiba volt, szétszedte a számat. Rizzsel ettük, épp az imént, szerintem a maga műfajában iszonyú jó, a férjem szerint viszont állnia kell, hogy összeérjenek az ízek, és holnap biztos jobb lesz. Mondtam, hogy szívesen bevállalom a részét, ha esetleg.

Ez után eléggé elítélendő módon megkívántam az egyesek szerint nem is bor portóit (ez csak fiatalka ruby, alkoholtartalom: 19%), és bő három deci elkortyolgatása után meglehetőst megvidámodtam, azt hiszem, nem teljesen vagyok ura a testemnek. Lehet, hogy holnap szégyellni fogom magam ezért a posztért :)

6 komment

Címkék: zsálya vörösbor fehérbor coca

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr14113235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.06. 23:10:03

Az tetszett olvasni borvirágos barátném, hogy ez egy szürcsögös tészta? Vagyis a cucc eléggé vízszerűen veszi körül és a szezámmag inkább csak ropogtatni való mellé. Én az egészet összekeverem és úgy tálalom. 6 óra hűtő után a buitoni és a makaróni szépen felszívja és nagyon élvezhető a fogyasztása.

Megtisztelsz a bizalommal a recept felé. Biztos Nigella is így van vele :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.07. 06:45:24

A portói nyakalása igenis indokolt, és szükségszerű dolog, ezért embert elítélni nem lehet. Egyetlen baja van, hogy a 0.75 liter szabványon aluli űrmérték. Illetve a dugója nem jól zár, és ezért hihetetlen tempóban párolog a palackból.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.07. 16:43:51

:))

Ez a parpika jó szó lett, megtartom az elírást.

Úgy ette, mint a tésztasalátát szokás, nekem volt valamiért az a tévképzetem (talán a második fotó miatt), hogy ennek barna szmötyinek kell lennie.

Igen, a portói legfőbb hibája, hogy rejtélyes módon elillan.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.07. 18:52:26

A szósz maga barna, de amikor a tésztára kerül eltűnik a barnás szín. Ahogy az első képemen is látható.

mske 2008.07.04. 16:59:05

Üdv!Olvasom a recepteket,hozzászólásokat és nagyon tetszik!!!!Főleg a választékos stílus és az intelligens humor.Ha lehet,csatlakoznék mostantól.Mske

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.07. 20:04:51

Minden erre bóklászót szívesen látok/látunk, főleg, ha ilyen szépeket mond :) Remélem, találsz ínyedre való receptet, jó sütést-főzést!
süti beállítások módosítása