A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) egyszerű lány (1) élet (1) én (1) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lány (1) lány.net (1) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) saját blogom (1) sajt (20) sonka (1) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (5) tofu (2) tojásfehérje (10) történet (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zellergumó (1) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Sárgadinnyefagylalt

2007.08.08. 13:57   t3v, az okostojas

Ez volt az eredeti recept, de nem én lennék, ha pont így készítettem volna. A fagyi - minő meglepetés - rikító sárgadinnye színű, de nincs átütő sárgadinnye íze (a dinnye sajnos nem volt elég édes, tényleg sokat számít az alapanyag), és az amúgy tök jól passzoló zöldcitrom túlságosan is érződik benne. Viszont frissítően gyümölcsös lett, a dinnye víztartalma miatt nem teljesen krémes, hanem inkább joghurtfagyi jellegű.

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgadinnyehús
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg zöldcitrom hús, héj és lé
  • 30 ml rum
  • csipet só
  • 2 ek méz
  • 1 púpos ek porcukor (kóstolni)

A lime a fagyasztóban dekkolt a fenti formában, eredetileg talán két aprócska darab lehetett. Mindent a másfél literes kancsómba mértem, aztán ráeresztettem a botmixert. Másnap a madártej fagyi esetéből okulva kézirobottal felhabosítottam (nagyon fröcsög, le kell fedni), aztán irány a fagyigép (másfél menetben). Ha kifagyott, már az ebéd elején elő kell venni, hogy a végére felengedjen.

Olvasnivaló: A jégkrém tudománya. Mikor fagy tömbbé és mikor nem? (angolul)

2 komment

Címkék: dinnye tejszín citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr3134001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilahangya · http://lilahangya.blogspot.com 2007.08.08. 14:24:53

Ez kiraly! A fagyi is biztos (en ma gyakorlatilag a recepted alapjat kepezo alapot keszitettem levesnek - egys rofra jart az agyunk :-)) Szoval az a tudomanyos ertekezes a kiraly, mintha egyemista lennek ujra :-))))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.08.08. 14:57:38

Hát, tudományos okostojás lennék, vagy mi :))) Csak nem mindegyik recepthez van időm/kedvem (a megfelelő aláhúzandó) okosságokat keresni.