A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Kakaós-kókuszos keksz

2007.09.26. 20:13   t3v, az okostojas

Az egyik édes lakodalmas sütemény. Az igazi, hamisítatlan falusi lagzi hangulatának felidézésére íme, egy részlet a vőfélyek kézikönyvéből:

- Hány méhecske fér a vőlegény alsónadrágjába?
- Három. Egy dolgozó és két here.

No, maradjunk inkább a receptnél. A forrás az Ízvarázs, de pontosan fele annyi cukor kell bele, mint ahogy ott elképzelték. A háziaknak ez ízlett a legjobban, a második helyezett a crinkle cookie (jön, jön, jön!).

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 22,5 dkg sötét nádcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 4 dkg holland kakaó
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg csokoládélencse vagy darabolt étcsoki

A szokásos kekszmódszerrel készül: a vajat a cukorral, vaníliával, tojással habosra robotolni, belekeverni a száraz hozzávalókat (precízebbek összeszitálhatják a lisztet, sütőport és kakaót), amikor összeállt, a csokilencsét is eloszlatni benne. Kanállal és kacsóval zsírozatlan tepsire placcsantani, kicsit eligazgatni a széleiket, hogy minél körebb alakúak legyenek. Csak akkora helyet kell hagyni közöttük, mint amekkora egységeket placcsantottunk. A massza egyébként szokatlanul jól formázható, adagolás után akár kézzel is gyorsan golyóvá lehet alakítani őket, és akkor a végén szabályos köröket kapunk.

180 fok plusz légkeverésen 12-15 perc alatt sül meg. A fenti mennyiségből mokkáskanállal adagolva 5, teáskanállal 3 tepsi lesz. Ha még nem mondtam volna, a kekszek titka általában is a sütés: amint megszilárdul a tetejük, rögtön ki kell venni, egyetlen perc is számít. Én a minimális sütési idő eltelte után meg szoktam nyomkodni, mert a sütési idő függ a kekszek méretétől (amik persze sosem sikerülnek teljesen egyformára), és van, hogy több tepsit teszek be egyszerre. Ha még olyan haboskás, adok neki még egy percet, de inkább legyen puhább, különben sziklát rágcsál a nép. Az első tepsi után már lehet tudni, mennyi kell neki.

Még több kép Ana jóvoltából a fény-árnyék játékra kihegyezve:

2 komment

Címkék: kókusz

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1122435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása