Tojásmentes, alkoholban fürdő és tök véletlenül duplán domborodó - a kiskorúaktól én kérek elnézést :) A net tele van autentikus és kevésbé autentikus tiramisu receptekkel, ez ügyben nem kívánok állást foglalni. Részemről annyi, hogy a fehérjeíz totális eliminálására tojás nélkül készítem, és ez a konkrét változat újabb lépést jelentett az ajándékba kapott, de általunk önmagában nem fogyasztott kávélikőr lassú, de biztos elfogyasztása felé.
A krémhez:
- 50 dkg szobahőmérsékletű mascarpone
- kb. 3 púpos ek porcukor
- 2 dl tejszínből hab (3,3 dl is belefér)
- rum vagy Amaretto
A belső vázhoz:
- kb. 1,5 dl kávélikőr
- 15 dkg babapiskóta (nem több - mi a krémjét szeretjük). Ami jól átázik: Tesco és Spar márkatermék; ami megpuhul, de sosem itatódik át teljesen: CBA, Metro cukrozott francia és sajnos a Bácska Sütő- és Édesipari Kft. képen is látható babapiskótája (pechemre persze pont 15 dekás csomagokban kapható).
Ez így szükség esetén kiborítható a formából, és durván tömény, vagyis többszemélyes adag. A töménységet ellensúlyozandó sok-sok holland kakaó kell a piskótarétegekre és a tetejére is (fotózás után az egészet beszórtam). Könnyített, nyáriasabb változata túróval és gyümölcsökkel, kávé nélkül készül.
Diszkusszió