Itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy tudassam minden érdeklődővel: a franchise rendszerben üzemeltetett Holland Sajtház tavaly decemberben Pécsett is üzletet nyitott a Király utca Búza tér felőli végéhez közel, a K&H/Zepter épülete mellett, a Király Pékséggel szemben (alig látható korongsajt cégér fejmagasságban). Az üzletben nincs érdekeltségem, csupán annyit szeretnék, hogy ebben a lúzer városban az ehhez hasonló beszerzőhelyek ne menjenek tönkre.
A választék folyamatosan bővül: a sajtokra már most sem lehet panasz, és a roppanós panírba(?) rejtett csilis mogyoró is addiktív, de kaphatók még a sajtfogyasztáshoz kapcsolódó, egyéb termékek (borok, rágcsálnivalók, aszalványok, olajbogyó, sajtos eszközök, könyvek stb.), sőt ritkaságok is - van például argánolaj (ami erre jó). Helyben lehet kóstolni, de a sajtot kérésre fel is szeletelik, parmezánt is reszelnek frissen, vagy alkalmakra sajttálakat is készítenek.
Nomen non est omen, vagyis nem csak holland sajtok kaphatóak. Sajtárfekvésben nem vagyok otthon, mert ha valami az általam megbízhatónak tekintett üzletekben láthatóan friss/jó, azt meg szoktam venni, és kész, de hátha valakinek ezek mondanak valamit. Fent érett Gorgonzola (Mauri, "piccante", 5400 Ft/kg), jobbra overjarige Goudse kaas (Tilbury, 4000 Ft/kg), középen echte svájci Emmentaler (4800 Ft/kg; mint látható, ez fogyott a leggyorsabban - nem is csoda, nagyon ízletes), balra mild Cheddar (3500 Ft/kg), alul a kontraszt kedvéért annattomentes trappista :)
A Boursin most ott maradt, mert két falatért majd csak ünnepi alkalmakkor adok kétezer forintot. Hoztam viszont egy darabka mozzarellát is (nem volt ráírva, hogy di bufala lenne), de tárolási hibára gyanakszom, ugyanis megkeseredett. Meséltem is az üzletben a hölgynek, mire ő levágott egy darabkát ugyanabból a fajtából, annak meg semmi baja nem volt, úgyhogy abból lesz még próba, mert a szarvasit egy ideje ehetetlennek nyilvánítottuk, a finomabb fajta importját pedig már évekkel ezelőtt beszüntették. És természetesen a fűszeres (csilis, zöldfűszeres), a penészes és a különféle kecskesajtok még felfedezésre várnak.
Diszkusszió