A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Spárgakrémleves és mézes epertorta

2008.06.07. 17:48   t3v, az okostojas

Ez az a két recept, amely nem fog szerepelni ezen a blogon (a lecsó a harmadik :)

Tartva a hiperökotudatos népesség megvetésétől :) még a szezon vége előtt fel akartam mutatni egy-egy receptet a fenti témákban. Mivel a zöld spárga az oldalbordámnak serpenyőben sütve (forró vajon átforgatva, sóval, cukorban karamellizálva) ízlik a legjobban, nem is nagyon erőlködöm más módszerekkel. Gyorsan elkészül, nem kell pucolni, és a fehér is ugyanolyan büdös :)

Pár napig tárolni kényszerültünk egy ipari mennyiségű spárgaporciót, aminek hatására tetemes mennyiségű fás vég keletkezett. Valamiért az a gondolatom támadt, hogy egy krémlevesbe az is belemehet a zsenge sípvégek mellé. Tévedtem. A levest kevés fehérborral és parmezánnal turbóztam, tejszín nem került bele, hogy érvényesüljön a spárga íze. Az összhatás kellemes, de a rostokat a sokat látott NDK-s kézi robottal egyszerűen nem lehetett homogénre turmixolni. A végeredmény ritka gusztustalan lett: a zöld pép és a vizes fázis külön réteget képzett - egészen addig, amíg az egész elegy (kb. fél liter) a szennyvízcsatornába nem vándorolt.

Ami az epret/szamócát illeti, a gyümölcs nálunk - kert híján - mindig elfogy nyersen, többnyire magában. Ez a mézes tortatészta öt perc alatt elkészül, csak nagyon enyhe méz íze van, nem esik össze, mégis könnyű, levegős - mintha csak teljes egészében keményítőből lenne, pedig a 9 dkg liszt fele teljes kiőrlésű volt. A tésztát tehát jó szívvel tudom ajánlani (lisztpirítás ohne, és fele annyi idő alatt megsült, mint írják).

A kisült tortát kettévágtam, a lapokat meglocsoltam rummal (az eperlikőr is játszik, ha van), és majdnem egy kiló epret rumos mézben átforgattam (egy ideig fontolgattam a balzsamecetes variációt is). A krém nálam mézes-vaníliás mascarpone és tejszínhab volt vegyesen, ezzel ágyaztam meg az epernek (középre és a tetejére is jó sok ment). Magas zsírtartalma ellenére meglepően könnyű krémet kaptam, hamar a nyakára hágtunk, de ezt meg azért nem fogom máskor is megcsinálni, mert szó szerint semmi extra nincs benne. Üde eperízű, és kész. Nem mondom, a ráfordított minimális időt megérte, de ennyi erővel a gyümölcsöt magában/tejszínhabbal is befalhattuk volna, ahogy azt kell.

Szólj hozzá!

Címkék: tejszín mascarpone spárga eper

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr39502003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása