A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Se7en: coming-out :)

2008.11.16. 23:17   t3v, az okostojas

A kördések természetüknél fogva előbb-utóbb mindenkit utolérnek. Jelen esetben Kicsi Vú és Jutka dobta nekem a labdát. Noha úgy gondolom, épp eleget elárulok magamról azzal, ahogyan és amiről írok, végül is amerikai időszámítás szerint november 2. óta már tart a karácsony, ezért csak most, csak itt legyen meg a köz akarata: íme, hét dolog magamról.

1. Egy dologban biztosan hasonlítok az eszkimókra. Itt most nem a fókazsír-preferenciámra célzok :), hanem az enyhe laktóz-intoleranciára. Ez annyit tesz, hogy szükség esetén egy-két bögre tejjel remekül tudom szabályozni a perisztaltikámat.

2. Bosszantanak az olyan mindennapos apróságok, amelyeket némi gondolkodással ki lehetne küszöbölni. Ilyenek a rosszul megtervezett háztartási eszközök, mint a teljes oldalmagasságban függőleges nyílásokkal tagolt vagy éppen csupa lyuk evőeszköz-szárító, amelynek oldalán a kés és a villa ugyanazzal a lendülettel, mint amivel beledobtuk, ki is repül; a tetra-pak doboz, amit meg kell hekkelni, hogy ne az orrán-száján fröcsköljön a tej; hogy a bolti pénztárosokat nem tanítják meg, mennyivel praktikusabb, ha először az aprót adják a tenyerembe, majd arra teszik a papírpénzt; vagy hogy a nemdohányzó intézményekben a dohányzók számára kijelölt hely rendszerint a főbejárat két oldalán található.

3. Nem érzem úgy, hogy helyesírásilag szigorú preskriptivista lennék, sőt, de elkeserítőnek tartom, hogy az Oxford comma mintájára az írott magyar nyelvben mára teljesen elterjedt az ún. Word vessző. Ez az az írásjel, amelyet boldog-boldogtalan kitesz az összes olyan helyre, amelyet a Microsoft Word zöld aláhúzással kijelöl.

4. Ha elegendő indíttatásom lenne, a rendkívül elmés Bigfoot néven létrehoznék egy online áruházat. A szlogenünk az lenne, hogy "Nagy lábon élünk", és kizárólag 40-es méretnél nagyobb női lábbeliket forgalmaznánk a Cipőexpresshez hasonló rendszerben. Egye fene, a 45 feletti férfiakat is bevennénk.

5. Longitudinális szocioökonómiai magánkutatást végzek. Vásárláskor mindig elrakjuk a blokkokat, és a hónap végén összeadom a látható költségeinket három fő kategóriában (rezsi, kaja [boltonként] és egyéb). Szimplán kíváncsi vagyok, hogy hosszú távon hogyan alakulnak egy család kiadásai. Igen, van hozzá Excel táblám :)

6. A filmek terén maximálisan feliratpárti és antiszinkron vagyok. Mások érvei és ellenérvei.

7. Említettem már, hogy az országon kívül és azon belül is több helyen éltünk huzamosabb ideig. Azt azonban igen kevés (számszerűen kettő) e-társ tudja, hogy nemrégiben ismét várost váltottunk, és - különösen a jelenlegi helyzettel összevetve - nehezen viselem, hogy a nem túl nagy, de testre szabott konyhámtól is meg kellett válnom. Figyelem: a link egy hirdetésre mutat, kattintás csak saját felelősségre!

A gigászi recipienstömeg miatt képtelen vagyok nyomon követni, ki kapta már meg a hógolyót és ki nem, ezért továbbhajítom minden olyan Ödön, Edmond és Otmár nevű bloggernek, aki ma ünnepli a neve napját.

Ez a bejegyzés egy remake. A blogmotor nem különösebben kedveli az Operát, és most valahogyan sikerült a poszt egyik korábbi változatát megjelenítenie.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr30771252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phzs · http://ecet-es-olaj.freeblog.hu 2008.11.22. 19:36:10

Elhiszem, hogy fáj a szived ezért a takaros kis lakásért. Nem írod meg e-mailben, hogy merre vagy most? Esetleg egy postacímet is, tudod, miért...

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2008.11.27. 22:24:38

Köszönöm az önfeltárást, abszolút jellemző, főleg a nyelvi regiszter.:-)

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2008.11.27. 22:39:02

És én még mindig nem tudom, és nem értem, mi az az Oxford Comma:

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.11.30. 14:34:18

A felsorolások utolsó tagját megelőző kötőszó elé a magyarban nem teszünk vesszőt, az angolban szellemi hovatartozástól függően ki lehet tenni, de nem kötelező. Pl. Vettem almát, körtét és kukacot. vs. *Vettem almát, körtét, és kukacot."
süti beállítások módosítása