Kaldeneker György jelmondata ("Jót enni jó!") és testalkata köszönőviszonyban sincs egymással, ami reménykedésre ad okot a hozzám hasonló szénhidrátfüggőknek. Gyuri (csak így, bizalmaskodóan) az egészséges-vega vonulatba pozicionálható, és médiaszakácsként aposztrofálja magát. Jómagam megfelelő világi eszközök (tévé, rádió, nyomtatott gasztrosajtó) híján ezek közül csupán egyetlen médiumos jelenlétet (internet) tudtam verifikálni, de kétségtelen, hogy ott akadnak szimpatikus receptek.
Kár lenne tagadni, hogy a töltelék (amarettós meggypuding) visz mindent. A felhasználásával készítettem már többek között linzerkosárkát, amit azóta is emleget a szomszédság. Senkit ne tévesszen meg, hogy kb. két hónapja ez a hét receptje :)
Az édes íz érzékelése az idővel is változik, és én az ízlelőbimbók idomíthatóságának tudom be, hogy ehhez a sütihez is egyre kevesebb cukrot használok. Ráadásul egy pitéhez képest relatíve gyorsan megvan, és a zabpehely még a reformkaja-fetisisztáknál is belefér a bűnözés kategóriába.
A tészta hozzávalóit (2 cs zabpehely, 1,5 cs liszt, 2 dl sötét nádcukor, 20 dkg vaj, 1 tk vaníliakivonat, só) mikrohullámú sütőben egy-két perc alatt megolvasztani, villával morzsásra keverni. A sütőt előmelegítjük, közben a töltelék hozzávalóiból (70 dkg [fagyasztott] meggy plusz a leve [kb. 3 dl], 20 dkg cukor*, 2 ek citromlé, 2-3 tk fahéj, 4 dkg keményítő, 2-3 ek Amaretto) pudingot főzünk. A morzsa 2/3-át normál tortaformába szórjuk, rá a meggypudingot, a tetejére 1/3 zabforgács. 180 fokon 35 perc alatt összesül.
*2010.09.18. 90 dkg meggyhez 20 dkg sötét nádcukor sok!
Az eltérések:
- A linkelt tészta nem állt össze, egy ragadós, nyúlós massza lett az egész.
- Normál tortaformában 4 mm vastagra sikerült elkenni, a töltelék tetejére nem is jutott.
- A mákba került még sok kandírozott citromhéj és aszalt meggy, a rumot kifelejtettem.
- 175 fokon 20 perc alatt megsült.
Összességében semmi különös: a tészta igen kellemes, a máktöltelék az egyébként jól ismert mákosságot hozza, és jó textúrát ad neki a gríz.
Miután jóízűen befalatoztuk, megtaláltam a videót, ahol Gyurink a fentiekben megadottól eltérő mennyiségekkel dolgozik - pl. másfél pohár lisztet tesz a tésztába –, inkább azt javaslom kipróbálásra.
Diszkusszió