A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A médiumszakács sütőjéből

2009.09.29. 22:38   t3v, az okostojas

Kaldeneker György jelmondata ("Jót enni jó!") és testalkata köszönőviszonyban sincs egymással, ami reménykedésre ad okot a hozzám hasonló szénhidrátfüggőknek. Gyuri (csak így, bizalmaskodóan) az egészséges-vega vonulatba pozicionálható, és médiaszakácsként aposztrofálja magát. Jómagam megfelelő világi eszközök (tévé, rádió, nyomtatott gasztrosajtó) híján ezek közül csupán egyetlen médiumos jelenlétet (internet) tudtam verifikálni, de kétségtelen, hogy ott akadnak szimpatikus receptek.

Zabpelyhes-meggyes

Kár lenne tagadni, hogy a töltelék (amarettós meggypuding) visz mindent. A felhasználásával készítettem már többek között linzerkosárkát, amit azóta is emleget a szomszédság. Senkit ne tévesszen meg, hogy kb. két hónapja ez a hét receptje :)

Az édes íz érzékelése az idővel is változik, és én az ízlelőbimbók idomíthatóságának tudom be, hogy ehhez a sütihez is egyre kevesebb cukrot használok. Ráadásul egy pitéhez képest relatíve gyorsan megvan, és a zabpehely még a reformkaja-fetisisztáknál is belefér a bűnözés kategóriába.

A tészta hozzávalóit (2 cs zabpehely, 1,5 cs liszt, 2 dl sötét nádcukor, 20 dkg vaj, 1 tk vaníliakivonat, só) mikrohullámú sütőben egy-két perc alatt megolvasztani, villával morzsásra keverni. A sütőt előmelegítjük, közben a töltelék hozzávalóiból (70 dkg [fagyasztott] meggy plusz a leve [kb. 3 dl], 20 dkg cukor*, 2 ek citromlé, 2-3 tk fahéj, 4 dkg keményítő, 2-3 ek Amaretto) pudingot főzünk. A morzsa 2/3-át normál tortaformába szórjuk, rá a meggypudingot, a tetejére 1/3 zabforgács. 180 fokon 35 perc alatt összesül.

*2010.09.18. 90 dkg meggyhez 20 dkg sötét nádcukor sok!

Nagyon mákos kocka

Az eltérések:

  • A linkelt tészta nem állt össze, egy ragadós, nyúlós massza lett az egész.
  • Normál tortaformában 4 mm vastagra sikerült elkenni, a töltelék tetejére nem is jutott.
  • A mákba került még sok kandírozott citromhéj és aszalt meggy, a rumot kifelejtettem.
  • 175 fokon 20 perc alatt megsült.

Összességében semmi különös: a tészta igen kellemes, a máktöltelék az egyébként jól ismert mákosságot hozza, és jó textúrát ad neki a gríz.

Miután jóízűen befalatoztuk, megtaláltam a videót, ahol Gyurink a fentiekben megadottól eltérő mennyiségekkel dolgozik - pl. másfél pohár lisztet tesz a tésztába –, inkább azt javaslom kipróbálásra.

5 komment

Címkék: meggy mák mandula citrom/lime fahéj zabpehely

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr151417002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.09.30. 09:03:54

Én is sütöm a "Gyuri" mákos kockáját, de azt írja nem kell a tésztának összeállni, csak úgy belelapogatni a tepsibe. A siker mindig óriási nálunk is.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.09.30. 18:53:47

Azért a tészta "kenése" és "lapogatása" között érzek némi szemantikai különbséget :) Sok liszttel azért sikerült leküzdeni ezt az áthághatatlannak nem tűnő akadályt.

Nekem a meggy-mák-citrom kombó jön be nagyon.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.10.01. 11:39:55

Na persze, akinek szép új sütője van, annak könnyű!

ragdoll 2009.10.01. 12:52:57

Kedvem támadt mákosat sütni :)

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.10.07. 12:47:47

Fú, ha az a fent említett meggyes nem túl bonyolult, akkor megvan, hogy mit kap a párom szülinapi torta helyett. :) Nem szereti a lisztes dolgokat és először egy darás körte tortára gondoltam,de ez a recept meggyőzött.
süti beállítások módosítása