A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Non plus ultra: meggypuding gesztenyehabbal

2007.04.16. 12:59   t3v, az okostojas

Tudományos berkekben a plágium a főbűnök közé számít, receptek tekintetében viszont több okból is hajlamosak vagyunk enyhébben megítélni a dolgot.* Én most saját magamat plagizálom, az Indexen ugyanis már közzétettem ezt az offline szférából származó receptet. Lajos Mari nem tartozik a kedvenceim közé: a legtöbb receptje érdektelen számomra, vagy ha fel is keltette a kíváncsiságomat, kipróbálás után csalódtam benne, mert többnyire íztelen volt, vagy semmi különös, de ez a nyalánkság minden eddig elszenvedett sérelemért kárpótolt. Nem baj, ha nincs meggy- vagy gesztenyeszezon, befőttből, fagyasztott meggyből is ugyanolyan jó. A savanykás meggypuding remekül kiegészíti a tejszínes-rumos gesztenyét.

Kell hozzá:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk fahéj
  • 1-2 ek cukor
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 4 ek rum
  • 3 dl tejszín

A befőtt levét leöntjük, vízzel fél literre kiegészítjük. 8 szem meggyet félreteszünk a díszítéshez. A befőttléből a fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral a szokásos módon pudingot főzünk (a befőttlében feloldott keményítő beleborítása előtt érdemes megkóstolni), beleforgatjuk a meggyet, és még melegen elosztjuk a poharak vagy kelyhek alján.

A (házi) gesztenyepürét ízlés szerint rummal kikeverjük, a habbá vert tejszínt a díszítéshez félretett adagon kívül hozzáemelgetjük. A gesztenyekrémet a kihűlt, megdermedt zselére kanalazzuk (célszerű habzsákból nyomni, kanállal nehezen igazítható formára, ráadásul összekenjük a poharak oldalát is). A tetejükre tegyünk tejszínhabrózsákat vagy más csicsát, egy csipet fahéjat és a félretett meggyet. Ekkora mennyiségből nyolc adagot érdemes készíteni, úgy kétdecis poharakban mutat jól.

Selket piskóta alapú tortának is elkészítette, utólagos engedelmével az ő fényképét loptam ide, mert még a púderes sütemény előtt nálunk is ilyen formában került az asztalra. Én különleges, ún. tenyérlenyomatos piskótát :) sütöttem hozzá, rásimítottam a némiképp kihűtött meggypudingot, amikor megdermedt, az egészet körbekentem gesztenyekrémmel, a tetejét pedig a szélén egy sávban meghintettem kakaóporral. Mit mondjak: ez a változat is addiktív.
 

* A Bounty-torta receptje a Príma Konyha tavaly októberi vagy novemberi számából származik. Ezt a recept megjelenésének napján több hozzászóló is észrevételezte, de ezek a kommentek másnapra eltűntek. A pitareceptet én küldtem be, a megjegyzések között szerepelt, hogy az Externet konyha listáról származik. Hogy, hogy nem, ez a processzálás során kimaradt a leírásból. Persze nyilván nem szeretnének szerzői jogi vitákba bonyolódni, de egy recept sokszor annyi módosításon megy át, hogy nehézkes lenne a bizonyítás. Nem is beszélve arról, hogy mindig lehet arra hivatkozni, hogy forrásmegjelölés nélkül kapták, meg hogy nem nyomozhatnak minden recept után a neten vagy könyvekben. Félreértés ne essék, nem vagyok erkölcscsősz, a legtöbb régi receptemről nem tudom, honnan származik. Csak megjegyeztem :)

5 komment

Címkék: meggy gesztenye tejszín fahéj

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr3358704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.17. 14:56:31

Látom, meg is találtad méltó jutalmadat :))

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.04.19. 14:56:19

Kezdek nagyon örülni, hogy végre el kezdtél blogolni!! :-))
Erről eszembe juttattad egyik gyerekkori emlékemet, amit ezer plsz néhány év óta nem ettem. Hasonló, ha oda jutok, megcsinálom.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.04.19. 15:47:10

De írjál is róla, én is akarok finomat enni :) Chili&vanília számolt be egyszer egy rote Grütze nevű finomságról, az gesztenye helyett vaníliaszósszal készült, de abban is a gyümölcsös rész a lényeg:
href.hu/x/2l4l

marianna 2008.03.23. 11:24:18

jo az oldal
süti beállítások módosítása