Tojásos nokedli szezon van. Én imádom (cukros-ecetes salátalével), a férjem viszont arra hivatkozik, hogy bealszik tőle*, és inkább megeszi magában a léből kötelezően kimaradt salátát, mondjuk olívaolajas-citromos öntettel. A nokedliszaggatás maga viszont nem igazán az öröm forrása, főleg, ha elég nagy mennyiségben kell készíteni.
Anyukám a hétvégén a pörkölt-túltermelés vétségét követte el, aminek az eredményéből a hozzá való körettel (nokedli) együtt elhoztam egy adagot - persze csak azért, nehogy kárba vesszen. A pörköltet valaki be is falta, de tésztát kívánt hozzá a szentem, úgyhogy én is jól jártam, mert különösebb idő- és energiabefektetés nélkül vehettem magamhoz egy tekintélyes adag tojásos nokedlit.
Hogy a lényegre térjek, a szaggatóm:
A másik oldaláról is bemutatkozik:
Előnyei:
-
Nem billeg, nem mozdul el, nagyon stabil
-
Több különböző méretű (kb. 18-27 cm átmérőjű) fazék szájára illik
-
Elég éles a lyukak széle
-
A lyukak nem túl kicsik
-
Nem csap ki mellette a gőz
-
Nem fog elrozsdálni, mint a nyeles bádogszaggatóm tette (brühü)
-
A belső (legalacsonyabb) pereme 3 cm magas, így jól lehet terelgetni benne a tésztát
-
Fél kiló lisztből készült galuska egy, legfeljebb két menetben felfér rá
-
Olcsó (kiegészítőkkel 1000 HUF alatt)
A "szánkós" szaggatóban sosem szerettem, hogy csak pár helyen rögzül, ezért jobbra-balra csúszkál az edényen, illetve a ragacsos kulimászt folyton után kell tölteni. Anyukám pedig könyékig leforrázta magát vele. Talán túl erősen tolta, de kiment a helyéről a tésztatartó rekesz, egyenesen bele a fazékba, ő meg utána. Na, akkor vásárolt ilyet, és amikor a bádogszaggatóm kilehelte a lelkét, én is. Zöldségpároló néven adták, fedővel, spatulával, habkártyával együtt. A spatula nem használható szaggatásra, csak krémkeverésre, de én a habkártyával tolom a galuskatésztát, anyukám meg vett hozzá egy étkezési spaklit fémből.
Hátrányai:
-
Elég nagyok rajta a lyukak, de nekem nem eléggé. Én a tejbegrízben is a hatalmas csomókat szerettem, nokedliben is az XXL a favorit, ez meg tésztasűrűségtől függően csak L-XL méretben gyártja a galuskákat.
-
Nem lehet kapni. A METRO Áruházban vettem, és később, kipróbálás után a kedvenc szomszédom is szemet vetett rá, de neki már nem kaptunk. Lelőhelyeket szívesen fogadok (emberi árban, nem Pesten).
Végül a mai napra rendelt konyha-trükk: a nokedlitésztát vagy az egyéb, hasonló jellegű tésztát valahogy ugye el kell távolítani a szaggatóról vagy a tálból. Nem a hideg vizes mosogatás a trükk, mert a szivacs akkor is megy a kukába, hanem hagyni kell rászáradni a ráfőtt tésztát, és utána simán le lehet pöckölni a tésztadarabkákat, majd a tiszta szaggatót elöblíteni. Akit esetleg esztétikai szempontok vezérelnek, ne aggódjon: legkésőbb az étkezés végére rászárad.
* Állítása nem is alaptalan (.pdf). A tészta sok triptofánt (egy aminosav) tartalmaz, amely nem is olyan áttételesen elősegíti az alvást - nem véletlen, hogy az olaszok nem csak hőségben sziesztáznak. Rossz alvóknak is ajánlom a tésztavacsorát, Norbi-diétázók persze hátrányban.
2008. március 30. A nokedliszaggatóm státuszát tekintve előlépett tökéletessé.
Diszkusszió