Erről a receptről biztosan tudom, hogy az Index konyhaasztalán garázdálkodó Zitka e-társnőtől származik, aki pedig a Tina magazin valamelyik számából szedte. Nem is sokat módosítottam rajta. Gyors, laktató, és annyira nem is extra ízű, így a konzervatívabbak is jóízűen falatozhatnak belőle.
Kell hozzá:
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 tk gyömbérpor
- 1 tk cayenne-i bors (csilipor)
- 2 tk curry
- kanálvégnyi őrölt szegfűszeg
- 30 dkg csirkemellfilé
- 1 liter tyúkhúsleves (akár kockából)
- kb. 1 dl tejszín
- legalább 15 dkg vörös lencse
- a tálaláshoz (fekete) szezámmag és korianderzöld (nem létszükséglet)
A felaprított hagymát két evőkanál olajon megfonnyasztani, rádobni a fokhagymát, a fűszereket és a kockára vágott csirkemellet. Én meg szoktam várni, amíg a csirke megsül, aztán felöntöm a húslevessel, ha felforrt, bele egy kis tejszínt (nem használok főzőtejszínt, de ebben a levesben amúgy sincs sok zsiradék). Kicsit rotyogtatom, aztán bele a lencse. Annyi lencsét teszek, hogy ha megfő (kb. 10-15 perc), megálljon benne a kanál (a lencséből származó keményítő besűríti), így nálunk egytálételként funkcionál. A tányéron meg lehet hinteni pirított szezámmaggal és korianderzölddel.
Diszkusszió