A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Mit ettünk mostanában?

2007.05.22. 21:24   t3v, az okostojas

Bagel (Fűszer és lélek / Eszter)

Tényleg tökéletes - bár tény, hogy ezelőtt nem sokszor kísérleteztem vele, mert hamar elvette a kedvem a főzési szakasz eredményeként a tepsin ragacsos masszává váló, nyomi karikák látványa. Ez viszont olyan lett, ahogy a nagykönyvben meg van írva: a forró vízben gyönyörűen felpuffadt, az állaga jó sűrű, és ízre is az igazi. A tejport egyszerűen kihagytam, és mivel friss élesztőt használok, Lila Füge alapján kb. 7 g-ot mértem ki. Nekem 20 perc sütés majdnem sok lett, gyorsan megvan. Azt mondjátok meg viszont, mitől repedt fel néhány - túlfőztem volna?

Sajtlepénykék (Nemisbéka)

Lásd még a fagyikészítésből visszamaradt tojásfehérje hasznosítása címszót. Klikkeljetek, és olvassátok el a kommentet :) Nagyon finom, laktató. Végül nemes egyszerűséggel fokhagymás tejföllel ettük, a pusztulásra ítélt brokkoli ugyanis addigra átlényegült krémlevessé.

Satay csirkenyársak mogyorószósszal (Macikonyha)

Amióta egyszer elkészítettem ezt a fajta mogyorószószt, a férjem legszívesebben csak ezt enné, mindegy, mihez. Gyorsan megvan, intenzíven csíp és mogyorós. 2011.11.14. Földimogyoróolajban sütve még erőteljesebb az íze.

Trüffelkrémes csokitorta (Fűszerkert)

Isteni csokitorta sütéssel együtt húsz perc alatt, minimális mosogatással? Az álom most valóra válhat :) Fogyókúrázóknak krém nélkül ajánlom :)

Muszaka (Gabojsza / Anya, ez isteni!)

Többféle receptet ismerek, de ideje volt valami újfajta fűszerezést kipróbálni. Nem állítom, hogy az utolsó betűig betartottam a receptet, és persze nem ilyen ipari mennyiségben készült, de nagyon kellemes az összhatás. Mi tepsis újburgonyát kívántunk hozzá.

Spárga fehérbormártással (Beatbull / Kísérleti konyha)

Az úgy volt, hogy legutóbb az oldalbordám is eljött velem nagybevásárolni. Ez a megmozdulása több következménnyel szokott járni. Ad 1, a költségvetési előirányzat többszörösét költjük el, mert valami hihetetlen érzékkel fedezi fel a bolt legeldugottabb zugaiban a luxuscikkeket. Ad 2, túlvásároljuk magunkat romlandó és frissen jó élelmiszerekből. Jelen esetben a szentem többek között a magukat végtelen, tömött sorokban kellető zöld- és fehérspárga kötegeket pillantotta meg, és közölte, hogy ő ezt igaziból nagyon szereti.

Zöld spárga került a kosárba, amit e-társi nyomásra nem megpároltam, hanem némi cukorral és sóval megszórva vajon megsütöttem. A receptben feltüntetett mennyiséghez képest fele annyi szószt készítettem, tejszínnel - a rohadék persze kipelyhesedett, de nem szűrögettem meg semmi. Finom, selymes íze lett, a felhasznált Debrői hárslevelű illatos szőlőíze máshoz is passzolna.

2 komment

Címkék: csoki sajt tejszín tojásfehérje spárga pipi padlizsán fehérbor mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr3685565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása