Az első kacsám, és jelentem, remek lett. Már csak a tegnapról maradt fél lábat tudtam megörökíteni, ezért hervadt egy kicsit. Mind kacsazsír, ami fénylik :)
Szeretjük a kacsa alapvetően száraz húsát, de eddig csak étteremben ettük. Mivel itthon először kerítettünk rá sort (igen, akció volt a METRO Áruházban...), a minimalizmus felé optoltam. Így esett a választás Stahl Judit receptjére, ami vagy confit, vagy nem (az én változatomban biztos nem), de jó lett. Megrögzött filéevőkként kellemesen meglepett bennünket, hogy egy kacsacombból milyen sok húst ki lehet nyerni viszonylag könnyedén.
Az egyszerűsített recept: a két combot a bőr beirdalása után sóval alaposan bedörzsöljük, éjszaka a hűtőben pihentetjük. Másnap a sót lemossuk, a combokat a bőrös felükkel lefelé sütőedénybe fektetjük, meglocsoljuk 1 dl pálinkával és ugyanannyi vízzel/húslevessel, mellészórunk néhány ág kakukkfüvet és pár gerezd fokhagymát, majd lefedve kb. két órára betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. A végén megfordítjuk a combokat, és fedő nélkül ropogósra pirítjuk rajtuk a bőrt.
Én a saját termesztésű kakukkfű mellé egy fej új fokhagymát és egy gerezdekre szelt fél almát dobtam, a pálinka helyett pedig egy kicsi mintaüveg almalikőrt borítottam a párolólébe, a víz/húsleves elmaradt (a hús ízén ezek nem sokat változtattak, a zsírnak viszont jót tettek), és egy fedeles jénaiban végig a sütőben sütöttem. Bőrkét, töpörtyűt nem eszünk, úgyhogy a fotózás után lehántottam a maradék hájat, és abból is kisütöttem a zsírt, mert az viszont finom. Köretnek csak grillezett zöldségeket sütöttem, de igazság szerint a húshoz jellegénél fogva igencsak passzolna egy mártás.
2012.12.28. Édeskés változat: szecsuáni bors, szegfűszeg, kínai ötfűszer keverék, portói, fokhagymagerezdek. Köret sütőben sült krumpli és meggyszósz (befőttből, keményítővel, gyorsan). Ütős, na.
Diszkusszió