Anyuha haszontalan konyhafelszerelési listájába tökéletesen beleillik a joghurtkészítő gép. Mostanra a konyhám is elérte azt a hőmérsékletet, amikor már joghurtot lehet készíteni benne, mert biztosítva van az egyenletes meleg. Kezdetnek azt javaslom, fél liter tejjel kísérletezzetek, mert előfordulhat, hogy csak simán megalszik (ami szintén finom, de most nem az a cél). Biztos házi tejből a legjobb, de a közhiedelemmel ellentétben ultrapasztőrözött tejből is működik (ez most Spar 3,5%-os biotej volt).
Kell hozzá:
-
0,5 dl zsíros tej
-
1 ek élőflórás joghurt
-
1 tk cukor
A tejet fel kell forralni. Én duplafalú edényt használtam, ami sokáig meleg marad. Amikor kb. 40 fokra lehűl (érzésre... amikor már bele lehet nyúlni), belekeverjük a cukrot és a joghurtot. Én be sem bugyoláltam, csak lefedve egy huzatmentes sarokba tettem. Ez volt délután ötkor, és szépen meg is feledkeztem róla. Állítólag 6-8 óra elég neki, de fogalmam sincs, mert mindig így járok. Másnap délelőtt tizenegykor néztem rá, és jó volt. Behűtöttem, aztán jól befalatoztam. Szerintem felesleges bele a cukor vagy a méz, de müzlivel és bármilyen (aszalt, idény-) gyümölccsel dúsítható. A málnát nem volt szívem leturmixolni.
Joghurtkészítési tippek még:
-
Balogh Dániel (JÉ! India)
-
Ildinkó és Macilaci eszmecseréje a joghurtkészítés kapcsán
-
Index tejes topik: joghurt, sajt, túró, vaj házilag
Diszkusszió