A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Két kaja egy csapásra: tejberizs és rizsfagyi

2007.07.22. 18:50   t3v, az okostojas

Tejberizs lassan, de biztosan

A jobbik felem egészen addig nem szerette az édes rizst, amíg meg nem kóstolta az én főztömet :) Nincs különösebb titka: egyszerűen nem szeretem a vízben-tejben főttet. A csak tejben főtt rizs sokáig készül, de megéri, és nincs vele macera. Folyamatos kevergetés? Ugyan már! :)

Én egy háromdecis csészével mérem. Két főre egyszeri főételnek veszek egy szűk csésze (kb. 20-25 dkg lehet) kerekszemű rizst (a Spar papírzacskós márkatermékének kifejezetten finom az íze), és hat csapott evőkanál cukorral, csipet sóval, három csésze tejjel (télen részben tejszínnel és egy kanál vajjal) és némi reszelt citromhéjjal felteszem főni a duplafalú edénybe. Az általános szabály egy rész rizshez legalább három rész tej (három csészével teljesen sűrű lesz).

Ha felforrt az edény falában a víz, takarékra teszem, és ekkora mennyiségnél legközelebb másfél óra múlva megyek vissza a konyhába. A szottyos masszát felkeverem, ehető hőmérsékletűre hűtöm (szerencsére van két "hőelvonó" típusú tányérunk), és gyümölccsel, befőttel, lekvárral, a rumtopf rész(l)eges tartalmával körítve jóízűen bekanalazzuk. Hízókúrán lévők forgassanak bele a gyümölcsök mellé tejszínhabot, bár akkor már gyümölcsrizsnek hívják.

Ennyi idő alatt egy csokipudingot is főzhetünk, azzal rétegezve vagy pudingágyra fektetve kész a csokis tejberizs, de Nutellával is párosítható. Kicsi Vú Nigellával párosította, az indiai változat pedig természetesen kardamommal készül. Keleties ízvilágú még Beatbull rizse is, és Nemisbéka narancsos-fehér csokis pályaművét se felejtsük ki.

Rizsfagylalt csokiörvénnyel

Mivel tudtam, hogy ezzel is szeretnék kísérletezni, a fenti mennyiséghez eleve hozzáöntöttem még sok-sok tejet (színültig töltöttem az edényt), hogy jóval hígabb legyen. Az alaposan behűtött tejberizst (a fenti mennyiség kb. felét) egy teáskanál vaníliakivonat társaságában fagylaltgépbe töltöttem, kikevertettem, megettük. Az utolsó pillanatokban beleöntött csokiszósszal részlegesen elegyítve elég tuti volt, de a túlhűtés miatt erősebb ízesítést (cukor, vanília) is elbírt volna. A cukrászdai tapasztalatok alapján biztos finom lenne narancshéjjal, fahéjjal, kókusszal is.

A gyors csokiöntet: egy pohárba pár kocka étcsoki, rá egy löttyenet tej vagy tejszín (max. félig lepje el), be a mikróba, amíg a tej felforr (kb. 20 s), aztán addig lötykölni, amíg a csoki feloldódik. Várni, amíg hűl (közben készülhet a fagyi), és majdnem a legvégén beleönteni, hogy csak párat keverjen rajta. A csoki ropogósra fagyott - tiszta Vienetta-fíling! Persze a gombócok tetejére is csorgathatjuk.

Utólag találtam még az első VKF!-re nevezett gyömbéres rizsfagyit is, illetve a Nagy fagylaltoskönyvben egy narancsos-kókuszos rizsfagylaltot. Utóbbi vízben főtt, de előnye, hogy - velem ellentétben - pontos arányokat is megad.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr20115639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári · http://receptek.freeblog.hu 2007.07.25. 09:37:17

Hogyan csinálod, hogy nem kozmál oda? nekem folyamatos keverés mellett is oda kell figyelni...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.25. 11:47:04

A duplafalú edény linkre kattintva ott a megoldás egy poszttal ezelőtt: gőz fölött kell főzni (double boiler, vagy fazék-tál kombó, ha nincs más).
süti beállítások módosítása