A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Tejszínes aprósütemény vajkaramella-darabkákkal

2007.10.16. 18:47   t3v, az okostojas

Méghozzá Démétértől, némi módosítással, mert a szaggatás meg csokival locsolgatás túl időigényesnek tűnt, és az eredetiben szereplő cukrot kevésnek ítéltem. A hozzávalókat nem hidegen kellett összedolgozni (ami azt jelenti, hogy mehetett szűk öt percre a dagasztógépbe) - azt hiszem, ezt nevezik linzer jellegű süteménynek. A recept kapóra jött, ui. kinéztem egy másik, tojásfehérje-felhasználóst, de a saját gyűjteményemnek hála egy darab fehérje sincs a fagyasztóban.

Kell hozzá:

  • 50 dkg liszt
  • 35 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 naaagy ek házi vaníliakivonat (megborult a vodkás üveg :)
  • 4 tojás sárgája
  • 5 ek tejszín (még véletlenül sem főző-; a Parmalatban keményítő is van)
  • 311,8 g (1 zacskó) Nestlé Butterscotch Morsels (artificially flavored, hogy meglegyen a napi E-anyag bevitel :)

Összegyúr (a vajkaramella darabkákat a végén), Stahl-módszerrel két folpackra két, kb. 5-6 cm átmérőjű rudat formál (a korongok így végül túl nagyok lettek, nem lehet őket egy falatra bekapni, szóval ezt módosítanám négy darab, 3-4 cm vastag rúdra). Legalább egy órára behűt (amikor egy óra múlva még mindig szeletelhetetlenül lágy volt, bevágtam ugyanannyi időre a fagyasztóba). Centi vastagra felkarikáz, süt. 180 fok plusz légkeverésen 18 perc, két nagy tepsi. Kivételkor még puha, kicsit hagyni kell hűlni és szilárdulni, aztán villával alányúlni, és leemelni a tepsiről.

Nagyon jó puha, lágy ízű kekszség lett, de ezek az import ajándék karamellacseppecskék iszonyú édesek, főleg melegen (mert persze még langyosan meg kellett kóstolni), fele ennyi is bőven elég lett volna. De étcsokidarabkákkal vagy kandírozott citromhéjjal is működhet, az alaptészta semleges, vaníliás ízű.

3 komment

Címkék: csoki tejszín vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr44195345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

florentine 2007.10.19. 12:17:45

Lehet ezt a cseppecskét valami jobbfajta vajkaramellával helyettesíteni, vagy eszembe ne jusson ilyesmi? Soha nem próbáltam, sejtésem sincs, hogy hogyan viselkedne sütéskor.
Lenne közönségem, ha érdemes próbálkozni vele...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.10.22. 22:08:37

Az eredeti tervben lengyel tejkaramella szerepelt, az olyan puhább, vágható fajta, de valahogy még a süteménybe kerülés előtt amortizálódott :) Szóval nem tudtam kipróbálni, mennyire sütésálló, de talán megér egy próbát (ha más nem, a kekszek egy részébe).

Mások egyébként nem panaszkodtak, hogy túl édes lenne ennyi karamellával, de az otthon maradt adag a szokásosnál lassabb ütemben fogyott - és végig állati jó puha maradt!

florentine 2007.10.25. 09:55:57

A lengyelre gondoltam én is... Akkor majd vigyázok, hogy nálunk ne amortizálódjon teljesen. (Én) nem vagyok nagy rajongója, úgyhogy max. felébe lesz tejkaramella, a többit meg lehet amortizálni.
süti beállítások módosítása