A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Konyakmeggy és Amorella házilag

2007.12.28. 18:07   t3v, az okostojas

Igazság szerint nem emlékszem, hogy az igazi konyakmeggy finom-e vagy nem (nekem a régi Amorella jött be), csak az maradt meg, hogy amikor az ember ráharapott, kifolyt a szesz :) - persze nem mellékesen némi lágy csokikörítéssel. Na, ez a cucc ilyen - kivéve, hogy mivel rumos meggybefőttem van, azzal készült (az alkohol minden további nélkül helyettesíthető konyakkal).

Aki azt hiszi, a pralinékészítés macerás dolog, téved - kivéve ebben az esetben, mert ez tényleg babramunka: a kb. 40 praliné legyártása nettó másfél órámba telt. Szeretem azzal áltatni magam, hogy ez a remek utánzat (amely egyébként moesnak is nagyon ízlett, a családom pedig szintén repetát követelt belőle) az én találmányom, de kötve hiszem, hogy másnak ez még soha nem jutott eszébe, akár némiképp eltérő formában. Amint a fotóból is sejthető, egyben kell bekapni.

35 bonbonhoz kell:

  • kiürült bonbonos doboz műanyag betétrésze, szilikonos jégkockatartó, készen kapható praliné öntőforma, vagy ezek híján 35 db mini mignonpapír (én Sőreginél vettem pár éve egy 1400 darabos csomagot, még tart :)
  • 20 dkg étcsoki (Boci) a kosárkák kikenéséhez
  • 35 szem rumos meggy (ha az enyém valamiért bonyolultnak tűnik, íme Lilahangya receptje) 2008.12.12. A befőtt kiváltása: 10 dkg aszalt meggyet éjszakára 1 dl rumba áztatni.
  • 15 dkg étcsoki a töltelékhez
  • 1 dl tejszín (GBT 3.: 1:1 arányban vettem az étcsokit és tejszínt, így még jobb lett)
  • 5 dkg étcsoki a bevonáshoz

A megcélzott ízvilághoz semleges ízű, minél keserűbb étcsokoládé szükséges, de természetesen lehet variálni, vagy fűszereket tenni hozzá, csak akkor máshogy kell elnevezni :)

A 20 dkg csokit felolvasztjuk, és kétszer egymás után, vastagon kikenjük vele a kosárkákat (ecset használata ajánlott), fejjel lefelé tálcára sorakoztatjuk őket, kidermesztjük (a két kenés között is, persze). Én ezen a ponton hámoztam le róluk a papírokat. Nem kell aggódni, darabokban ugyan, de a fehér csokis kosárkákkal ellentétben selejt nélkül le lehet húzni őket.

Belekanalazzuk a magozott meggyeket. Sajnos nem lehet túl sok rumos befőttlevet rájuk önteni: nagyjából a meggyszemek feléig érjen a lé, különben a végén ki fog buggyanni:

A krémes, teljesen meg nem dermedő csokitöltelékhez nagyjából 2:3 arányban érdemes venni a tejszínt és az étcsokit. (Update: ehhez 1:1 az igazi.) Ezeket egy csészében mikróban kicsit felmelegítjük, simára keverjük, és kihűtjük. Ez fontos, különben a kosárkák elolvadnak.

Most jön a barba trükk (hüp, hüp, hüp :): úgy kell ügyeskedni, hogy a csokikrémmel egyetlen széles mozdulattal rögtön befedjük az összes folyadékot (a meggy majdnem lényegtelen, mert közben úgyis kerül rá a csokiból). Ha a rum kibuggyan, akkor ugyanis már csak talpra állított praliné lehet belőle, amit tetszőleges módon díszíthetünk (rút, színes tortadara, csokiforgács, aszalt vagy kandírozott gyümölcs, fenyőmag és egyéb olajos magvak stb.). A töltelék kicsivel a kosárka pereme alatt végződjön. Újabb dermesztés következik.

Nekem maradt kb. egy evőkanálnyi tölteléknek való massza, abba beletördeltem újabb 5 dkg étcsokit, felolvasztottam, és vastagon bekentem vele a leendő bonbontalpakat, volt, amelyiket kétszer (alternatíva: a tetejét bemárt, az edény szélén a felesleget lehúz - feltéve, hogy valamelyest megszilárdult a töltelék). Teljesen zárt egységeket kell kapni. Dermesztés. Elvileg a végén is le lehetne húzni róluk a papírt, úgy biztosan teljesen szabályos formákat kapunk, korábban viszont talán azért jobb, mert az olvasztott csokival be lehet tömni az esetleges réseket, korrigálni lehet az esetleges hibákat. A maradék bevonatnak való anyagból forró csokit gyártottam (a ribizli által később említett teáskanálnyi keményítő tényleg csodákat tesz!).

Az Amorellából csak prototípus készült: Boci éttel kikent csokikosárkában egy szem pörkölt mogyoró, arra tejszínnel hígított nugátos tejcsoki (Milka noisette). Ezt sokkal könnyebb előállítani, de ugyanolyan gyorsan fogy. (GBT 3.: Nutellával és nugátos tejcsokival kevert étcsoki ment a mogyorószem köré; még mindig nem az igazi.)

A bonbon hűtőben tárolandó, fogyasztás előtt szobahőmérsékletre melegítendő. További pralinék egy helyre gyűjtve a trüffeliskolában (© Mamma :)

2009.01.10: Kicsit túltöltöttem a csokikosárkákat, és nem mertem fejre állítani őket. A díszítést dekoratív, ám borzalmas ízű cukorszívek és cukorcsillagok képezték (beszerzési hely: Sőregi cukrászkellékek, ill. Keserédes).

11 komment

Címkék: meggy csoki tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr78275929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erika5850 2008.03.19. 14:28:36

csak annyit hogy csak ámulok és bámulok én ugy érzem
hogy fiatal anyuka vagy, és ennyi mindenre ráérsz.
Egy két receptet már leírtam kiprobálásra, remélem sikerülnek is. További sikereket és ötleteket.

ERIKA

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.03.21. 18:39:58

Köszi szépen, kedves vagy. Én lennék a legboldogabb, ha mindenre ráérnék, amit szeretnék. Nem vagyok öreg, de nem vagyok gyesen, és háztartásbeli sem vagyok :)

Ha megnézed a bejegyzések dátumait, újabban sajnos eléggé megritkultak, de igyekszem. Ebben a pillanatban van 12 megkezdett posztom vázlatban, ahová csak felvéstem a hozzávalókat és betettem a fotót, de sosem jut időm rendesen megírni őket. Most mondjuk egyet be fogok fejezni végre.

Ha bárhol elakadsz, csak szólj, megpróbálok segíteni.

fraula 2008.04.08. 18:46:20

Szia!
Konyakmeggy illetve konyakos meggybefőtt helyett nem lehetne valahogy másképp megoldani? A konyakmeggy elkészítése kicsit hosszadalmas - 1 hónap. Nagyon szeretném elkészíteni, de itt Görögországban ahol én élek, csak sima meggybefőttet tudok venni. Esetleg nem lehetne konyakos cukorsziruppal + a meggybefőttel helyettesíteni?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.08. 21:40:52

Azt hittem, ide is belinkeltem az én rumos meggy receptemet, annak nem kötelező állnia, bár ártani nem árt neki:
okostojas.blog.hu/2007/06/09/rumos_meggy_befott
Szerintem simán jó, ha az alkoholt az általad írt módon teszed bele, csak legyen benne. Majd számolj be!

fraula 2008.04.09. 08:47:16

Köszönöm a linket, de egyébként belinkelted és el is olvastam, a bökkenő csak annyi, hogy még nem lehet friss meggyet kapni :), ezért próbáltam meg mást kitalálni hozzá. Aztán este még forgott egy kicsit az agyam, a fantáziám nem nyugodott, hogy hogy tudnám itt is reprodukálni a kedvenc magyar ízeket, aztán arra jutottam, hogy konyakos cukorszirup+meggybefőtt, de úgy, hogy a konyakos szirupba beáztatom előtte való éjjel a meggybefőttet, hogy jobban átjárja gyümölcsöt a szirup íze.
Ha elkészítettem, majd beszámolok. Húsvétra tervezem, ami itt ápr. 27-én lesz idén.

fraula 2008.04.09. 12:00:43

Egy kérdés, ha ikeás szilikonos jégkockaformában csinálom (mini muffinpapírt még nem találtam) akkor is érdemes töltés előtt kiszedni a formából, vagy csak amikor már megtöltöttem, teljesen lezártam és megdermeszettem? Egyáltalán könnyen kijön a szilikonos formából?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.09. 21:46:37

Esetleg fagyasztott meggy? Az alkoholos szirup tök jó ötlet, de akár már most beáztathatod, szétázni biztos nem fog a főtt meggy - hogy mennyire veszi be az alkoholt, ha nem nyers, az majd kiderül. A piát a hideg szirupba öntsd, az etil-alkohol melegítve még gyorsabban elillan.

Szilikonosban maradhat végig, tök simán ki lehet puttyantani. A GBT 3 linken a bal alsó pl. ilyen, bár az Ikeás palackforma kicsit nagy, a falatnyiak ideálisak.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.12. 17:51:03

Megvan a megoldás: ha nincs rumos meggybefőtt, rumba áztatott aszalt meggy menjen bele. Kb. 10 dkg aszalt meggy 1 dl rumba, lefedve egész éjszaka állni hagyni, szinte az egészet beszívja.
(Sima meggybefőttet próbáltam rumban állasztani, de nem vette át az ízét, és túl édes.)

KataKonyha 2009.12.08. 15:21:44

Azt gondoltam az imént, hogy ezt aztán nem lehet házilag, de azért beírtam a google-be, és lőn konyakosmeggy bonbon:)) Kénytelen voltam beregisztrálni a blog.hu-ra, hátha lesz kérdésem:)

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.12.25. 22:26:59

Ez nagyon jól néz ki, lehet, hogy újra nekilátok. Egyébként én egy teljesen jól sikerült darabot eldugtam, mert kíváncsi volt, hogy milyen lesz pár hét múlva. Ma elővettem, hát az íze jó volt, de a kis részeges, a konyakot teljesen felszívta, nyoma se maradt :-)
süti beállítások módosítása