A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Diós csokihabos linzer

2008.04.01. 17:49   t3v, az okostojas

Jól nézzétek meg az eredeti recepthez tartozó képet, mert ez az a sütemény, ami sosem lesz ilyen, hacsak nem méterekről fotózzuk - a teteje ugyanis a vágásvonalak mentén 100%, hogy berepedezik. Mégis viszonylag gyakran megsütöm, mert a pörkölt dió mindig finom, és a süti nem mellesleg non-habcsók jellegű tojásfehérje-temetőként is remekül funkcionál. Az originál változat is jó lehet, de a lekvár nálam kizárt, és kockafejként egyébként is szeretem a kerekebb számokat, emígyen:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 3-4 ek hideg víz (amennyitől összeáll)

A tetejére:

  • 20 dkg dió
  • 20 dkg étcsoki (Goutier a Plusból, ribizli ajánlására - finom!)
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje

A tészta hozzávalóit gyorsan összemorzsolgatjuk, kis gáztepsibe nyomkodjuk (nem kell kikenni, nem ragad bele), és határozatlan időre, de legalább fél órára a hűtőben felejtjük. Amikor már ennénk, ledaráljuk a diót, lereszeljük a csokit (nálam ez elég egyszerűen megy, csak a csoki sajnos sztatikusan vonzódik a robotgép műanyag alkatrészeihez).

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, közben a fehérjét felverjük a cukorral, bele a diót és csokit. Ezt a kulimászt egy kanál hátával elsimogatjuk a tésztán, és (légkeverésen) max. 45 perc alatt megsütjük. Az esztétikai hiányosságok még egyetlen családtagot vagy vendéget sem akadályoztak meg a végeredmény idő előtti eltüntetésében. Nagycsaládosoknak egy jó tanács: kezdjenek dupla adaggal, nagyobb tepsiben.

4 komment

Címkék: dió csoki tojásfehérje

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr60362242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.04.02. 08:25:11

Először is, ez nagyon jó lehet, ki is kell próbálnom. Másodszor, engem is nagyon érdekelne, hogy a cukrászok hogy vágják a habos süteményeket? Mert nekik sikerül... Nincs repedezés.

florentine 2008.04.02. 10:00:09

Lehet hogy erre is elcsábulok? Úgy tűnik!

Eszter! Ha melegen szeleteled, szebb lesz, akkor kevésbé törik.
A másik szempont szerintem, hogy mennyire habcsók jellegű. Az enyémben nincs csoki, de a sárgája is kell bele, ez viszont a csokitól kap más állagot.
A harmadik talán a sütés, hogy ne száradjon ki a teteje.

A sztatikus vonzódástól a hajam égnek áll. Van valakinek ötlete, hogy hogy lehet legalább csökkenteni?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.03. 22:04:36

Ez jó, a haj égnek áll :) Talán valami vékony dróttal, damillal vagy éppen széles bárddal. Egyszer tuti majd nálunk is lehet kapni reszelt csokit 200%-os haszonkulccsal, bár szerintem én akkor sem vennék - ez olyan, mint a zacskós reszelt trappista.

Ebben az esetben a dióval együtt ledarálva elég jó az eredmény, bár nem tökéletes.

TPiros · http://www.anrodiszlec.hu 2008.05.18. 21:53:35

Mamám is hasonló süteményt szokott csinálni, csak ő az étcsokit kihagyja. Nagyon finom így is, meg kell hagyni :)

Ő már elmúlt 80 éves, ma is sűrűn készít ilyet, de a legnagyobb probléma nála is, hogy hogy tudná szépen felvágni :)) Ha megvan a titok nyitja, átadom neki!
süti beállítások módosítása