A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Édes-savanyú csirkemáj primitíven

2008.06.03. 23:32   t3v, az okostojas

Jól néz ki a tálban a sok csövecske, ugye? Legközelebb burkoljon szalonnába májat, akinek két anyja van :) A máj csúszik, a vékony szalonna szakad - na jó, a látvány (és az íz) talán kárpótol a sérelmekért. Bede bácsi megjegyzésére reflektálva ismét rámutatnék a baconszalonnaság létjogosultságára.

Két főre, kéthetente (.pdf) kell hozzá:

  • hideg idő
  • 30 dkg csirkemáj
  • 10 dkg húsos szalonna
  • só, bors
  • vaj
  • 1 d. gerezd fokhagyma
  • 2 tk juharszirup

Elkészítése valami állati hosszadalmas és bonyolult. Kinyitjuk a konyhaszekrényt, kivesszük azt, ami először a kezünkbe akad, majd megalkotjuk az ízkoncepciót. A májdarabokra valahogy ráeszkábáljuk a szalonnát. Kanálnyi vajon megkapatjuk a zúzott fokhagymát, a serpenyőbe belefektetgetjük a májakat, sózzuk, borsozzuk, pár perc múlva megfordítjuk, borsozzuk. Amikor a szalonna szép pirosra pörkölődött, aláküldjük az édeset és a savanyút, forralunk rajta egyet, tálaljuk. A sűrű szaft kenyérrel kiválóan tunkolható. A balzsamecet pont annyit dob rajta, hogy ne legyen száz százalékosan szokványos. A szalonnapörc meg mindig jó :)

4 komment

Címkék: máj fokhagyma balzsamecet szalonna méz/juharszirup

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr86502348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkorsi 2008.06.04. 06:38:44

tepsiben sütve nem macera szerintem, én meg anyu is ott szoktuk, és úgy gyorsan megvan.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.06.04. 15:01:16

Nem akarom elvenni a kenyered, de nem birom ki észosztás nélkül:)
Ez a baconszalonnaság egy marhaság. A sok hülye műmájer tévés szakács "csinálta" a szót, amely sajnos hamar meggyökerezett a nyelvben /én azért küzdök ellene, a végén még kínomban írok is egy kirohanós posztot, hasztalan!/.
Ráadásul a sertés régóta használt alapanyaga a magyar konyhának, ezért minden szalonnára van rendes magyar elnevezés is.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.06.04. 19:09:40

Orsi, hát, ha kibéleled a tepsit szalonnával, akkor biztos egyszerűbb :) A göngyölgetést nem bírtam.

Lorien, csak azt felejtetted el elárulni, hogy hívják azt a dolgot, amit baconként címkéznek fel :) Biztos nem angolszalonna, azon egyben van a húsrész. Nem kolozsvári, mert bár a zacskós bacon is füstölt(nek tűnik), a szaga alapján valami füstaromával vagy gyorspáccal készül, amivel az ember idővel telítődik. És nem császár, mert az főtt:
www.lx.hu/messages.php?lang=hu&session_id=&group_id=25&threadselect=13896&first=0&sb=4&ow=2&nom=1
Pancetta csak azért nem lehet, mert minek nevezték volna el külön, ha nem valami spéci szalonna lenne? :)

Wacha Imre szerint is van olyan, hogy bacon sertés, bár ő is csak nyelvész:

A bacon szalonna a bacon sertés szalonnája. A bacon sertés hosszútörzsű hússertés, szemben a yorkshire-i rózsaszín bőrű, fehér szőrű szapora hússertéssel, melyet Jókai az Új földesúrban népetimológiásan jó zsírból való sertésként is emleget. Ezt kövérre, zsírosra hizlalják. Különböző részeiből készítették az abált, a csécsi, a sózott, a füstölt, a kenyér-, toka stb. szalonnát. Vastag, sózatlan, pácolatlan nyers szalonnájából kisütött, kiolvasztott zsírját főzésre, sütésre használták és használják.
A bacon szalonna tehát nem pleonazmus, mert bacon eleme a szalonna jellegére mutat rá: a császárszalonnához némileg hasonló, különlegesen pácolt és fűszerezett nyers húsos szalonna. Nem túl vastag, nem túl magas, nem túl zsíros, benne vékony, sovány húscsíkok vannak, a disznó bőrét is lefejtették róla a pácolás és az enyhe füstölés előtt. Hajszálvékonyra szeletelve és fóliázva is árulják. Nyersen is, sütve is fogyasztják. A bacon elem tehát megkülönböztető "eredetjelző".
edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu/pdf/ea0402.pdf

Bacon sertés a mezőgazdászoktól:
www.mtk.nyme.hu/~food/int-hu/tej/szov/letoltes/7_Eloadas.ppt

És az állattenyésztőktől:
Pecsenyemalac: 8-12 kg-os súlyban levágott malac.
Könnyű pork : 40-60 kg közötti
Nehéz pork: 60-80 kg közötti borjúhúst helyettesítő vágottáru.
Bacon: 90 kg-osan levágott, kevés testzsírtartalmú
Sonkasertés: 105-120 kg-os súlyban levágott malac.
Szalámisertés:150-160 kg
www.freeweb.hu/vti/AutoIndex/?dir=Allattenyesztes/&file=ellenorzoallat.doc&AutoIndex=840a9e89330db65dec6d418af19b93bb

Angolul azt hiszem, streaky bacon ez a fajta szalonna, de erre nem vennék mérget.

Egy csomó coca :)
www.sillfield.co.uk/animals.html

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.06.06. 10:10:54

Na, ehhez tényleg egy állattenyésztési szakértő kellene, de nekem van egy olyan érzésem, hogy amit itthon bacon-jelzővel illetnek, annak köze sincs ehhez, egyszerűen csak rámondják.
Azt sem tartom túl szerencsésnek, hogy az angol szakkifejezések ennyire átszivárogtak a szakmai nyelvbe, bár ez az élet minden területén így van, elfogadni nem feltétlenül kell. Van egy másik sanda gyanúm is, hogy ezeket a "bacon"-jelzős sertésfajtákat itthon nem is nagyon tartják. Igaz, az Unió végett nehéz megállapítani az eredetét. Vásárlás előtt szeretek tájékozódni, és lehetőleg hazai disznót venni /a dán, lengyel, stb dömping húsáruk igen vizesek/, van 1-2 bejáratott hentes, akiknél legalább ez garantált.

A szalonnafajták terén azért nem árt rendet tenni, még ha a mai élelmiszeripar sok gaztettet is követ el, így pl. az
angolszalonna: a karaj, amin rajtahagyják a bőrt és a zsírt
a kolozsvári: az oldalason lévő szalonna, az oldalas nélkül, általában füstölt
a császárszalonna: kolozsvári+az oldalas, általában kicsontozva, azaz a klasszikus császárhúsból

Jó kis olvasnivaló ezügyben még: jmvk.compunet.hu/szoveg/kiadvany_new/izek.htm

Én sem vagyok persze túl nagy szakértője a témának, nem szakmám sem a hentesség, sem a nyelvészet, csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy manapság mindent lebékönözünk, teljesen indokolatlanul is. És ez engem zavar.

Amit meg bacon-ként cimkéznek, lehet, hogy pont ennek gyakorlatnak az áldozata, köze sincs ahhoz, ahol jogosan lehetne használni az elnevezést. Hiába, ma már mindent a marketing ural. Általában az ilyen termékek megvásárlásától szeretek tartózkodni, annyi vegyi anyag van bennük, ráadásul egy jófajta, igazi, sózott angol, vagy kolozsvári szalonnát sokkal többre becsülök. Ezzel monjuk nem azt akarom mondani, hogy teljesen E-mentes lennék, mert mi is lenne velünk nélkülük :)
süti beállítások módosítása