Fel nem foghatom, hogyan lehet szalonnapörc nélkül élni :) Fent nevezett kaja a kanadai csirkemellel rokon rapid ebéd/vacsora, ízét a szalonnazsírban sült juhtúró adja, a hús még házi húsevőnk szerint is csak hab a tortán. Az eredeti recept az újságkivágáson található felirat szerint a Metro(pol)ból származik, de az hagymás és macerás.
Kell hozzá:
- 10 dkg húsos szalonna
- 30 dkg csirkemellfilé
- frissen őrölt bors
- 1 csokor apróra vágott, friss kapor
- 25 dkg juhtúró (brindza)
- (17,5 dkg tejföl)
- (0,5 dl tej)
Van a gyors változat és a még gyorsabb. A vékonyra szelt szalonnával kibéleljük egy közepesen nagy tepsi alját, eligazgatjuk rajta a hosszában háromba vágott csirkemelleket. Borsozzuk, kaporral bőven megszórjuk (sózni nem tanácsos). Ekkor lehet leönteni a tejjel hígított tejföllel, de ez a lépés elmaradhat: a jóféle juhtúró önmagában is elég szaftossá teszi.
A tetejére valahogy rászenvedjük a juhtúrót. Ha jót akarunk magunknak, előzőleg kidermesztjük, hogy szeletelhetővé váljon, egyébként marad a tökölődős morzsolgatás vagy az erősen mosogatásigényes reszelgetés. 200 fokon 30 percig sütjük (ha nem jut mindenhová juhtúró, az elején lefedve, aztán rápirítani), emberes adag nokedlivel ketten a felét jól befalatozzuk.
A tejfölös változat sötét, hideg keresztmetszete:
Diszkusszió