Sütemény ennél gesztenyésebb már nem lehet. Amikor annak idején gesztenyepüré ízű süteményt kerestem, a sok, kipróbáltan nem elég gesztenyés muffin és csók közé Latsia dobta be ezt a liszt nélküli receptet karácsonyi gesztenyetorta néven. Azonmód ki is próbáltam, ám a krém-tészta arány nem volt az igazi. Nem volt mit tenni, gyorsan meg kellett sütni a következő adagot :) A második változat egyenesen az aranykönyvbe került, és azóta is az étlapon tartjuk.
A tésztához kell:
- 25 dkg édes gesztenyemassza
- 6 tojás
- 2 ek rum
- 1 ek zsemle- vagy piskótamorzsa
- csipet só
A krémhez:
- 50 dkg édes gesztenyemassza
- 5 dkg porcukor
- 0,5 dl rum
- 4 dl tejszín
- csipet só
- (ízlés szerint fahéj, narancshéj stb. - mi natúr nyomjuk)
A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd elegyítjük a habosra kevert rumos-zsemlemorzsás-sárgájás gesztenyepürével, és 180 fokon a forma méretétől és a tészta vastagságától függően kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Normál tortaformában eléggé magas lesz, én most a közepes tepsimben sütöttem meg, majd kihűlve elfeleztem, kettévágtam, és az így kapott négy, szögletes réteget egymás tetejére raktam. Ezzel a módszerrel persze ugyanúgy sikerült elérni az átharaphatatlan magasságot :)
A krémhez a habbá vert tejszínt belekeverjük a rummal lazított, cukorral kikevert gesztenyepürébe. A tortát összeállítjuk (a lapokat lehet rummal locsolni), dizájnoljuk, majd minimális (egy-két óra) hűtőben való állasztás után megesszük.
Figyelem: a sütemény elkészítésére fordított idő nagyobb egyenlő az elfogyasztására allokált idővel. A tészta önmagában elég snassz, de a krém hihetetlenül feldobja. A torta isteni puha, már-már légiesen könnyű (mintha színtiszta keményítőből lenne), cseppet sem száraz és nagyon-nagyon gesztenyés.
Diszkusszió