A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Tejszínes gesztenyekocka

2009.10.21. 22:35   t3v, az okostojas

Sütemény ennél gesztenyésebb már nem lehet. Amikor annak idején gesztenyepüré ízű süteményt kerestem, a sok, kipróbáltan nem elég gesztenyés muffin és csók közé Latsia dobta be ezt a liszt nélküli receptet karácsonyi gesztenyetorta néven. Azonmód ki is próbáltam, ám a krém-tészta arány nem volt az igazi. Nem volt mit tenni, gyorsan meg kellett sütni a következő adagot :) A második változat egyenesen az aranykönyvbe került, és azóta is az étlapon tartjuk.

A tésztához kell:

  • 25 dkg édes gesztenyemassza
  • 6 tojás
  • 2 ek rum
  • 1 ek zsemle- vagy piskótamorzsa
  • csipet só

A krémhez:

  • 50 dkg édes gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl rum
  • 4 dl tejszín
  • csipet só
  • (ízlés szerint fahéj, narancshéj stb. - mi natúr nyomjuk)

A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd elegyítjük a habosra kevert rumos-zsemlemorzsás-sárgájás gesztenyepürével, és 180 fokon a forma méretétől és a tészta vastagságától függően kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Normál tortaformában eléggé magas lesz, én most a közepes tepsimben sütöttem meg, majd kihűlve elfeleztem, kettévágtam, és az így kapott négy, szögletes réteget egymás tetejére raktam. Ezzel a módszerrel persze ugyanúgy sikerült elérni az átharaphatatlan magasságot :)

A krémhez a habbá vert tejszínt belekeverjük a rummal lazított, cukorral kikevert gesztenyepürébe. A tortát összeállítjuk (a lapokat lehet rummal locsolni), dizájnoljuk, majd minimális (egy-két óra) hűtőben való állasztás után megesszük.

Figyelem: a sütemény elkészítésére fordított idő nagyobb egyenlő az elfogyasztására allokált idővel. A tészta önmagában elég snassz, de a krém hihetetlenül feldobja. A torta isteni puha, már-már légiesen könnyű (mintha színtiszta keményítőből lenne), cseppet sem száraz és nagyon-nagyon gesztenyés.

8 komment

Címkék: gesztenye tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr101461791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gooseberry · http://www.piszke.blogspot.com 2009.10.22. 20:07:07

a tortaalapot én Hunyadi tortaként ismerem, már rég készülök sütni, a receptem szerint viszont csak tejszínhab kell közé. ezek szerint az így magában nem olyan szuper...

piszke

csak itt álnéven futok mert foglalt volt a nick, kommentelni meg csak regisztrálva lehet, aminek nem örülök...

Claracroft 2009.10.25. 17:01:53

Szia Okostojás!

Szívesen kipróbálnám a receptet, de valódi gesztenyéből. Chilinél írtad anno, hogy lehet hámozott gesztenyét kapni fagyasztva néhány helyen. Tudnál tippet adni, hogy pontosan hol? A pucolás nekem rémálom... Köszi :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.10.26. 10:27:22

Hát, ha szerinted megéri a macerát :) Metro és a Kaisers-Interspar vagy utóbbival rokon létesítményben biztos láttam. Létezik még natúr darált gesztenye (Maroni) is, ez nem csak a Metróban, hanem a kisebb üzletekben is kapható - kérdés, hogy az ember a sok kajahamisítási botrány után elhiszi-e, hogy valóban 100% gesztenye (az egész szemeket inkább be lehet azonosítani :)

A Metro áruházban van még pucolt, főtt szelídgesztenye is az aszalt gyümölcsöknél, de alig 10 dekás csomagban, aranyárban mérik, és sajnos a főttsége miatt hiányzik belőle a jellegzetes sült gesztenye íz. A pürékészítésnél ez mondjuk tök mindegy, de ennek a felhasználása nem túl gazdaságos, kizárólag nassolásra javaslom :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.10.26. 12:13:15

Konkrétumokat találtam:

Natúr gesztenye:
www.sarkpont.hu/
Cora, Tesco

Egy kis Prima Maroni reklám (képek a termékekről):
www.maroni.hu/
Ha kitartunk, elérjük céljainkat típusú cikk a gyártóról:
www.fn.hu/hetilap/20090901/gesztenyeszivvel_lelekkel/

Claracroft 2009.10.28. 11:47:45

Köszönöm szépen :)

másikéva 2009.11.19. 09:16:07

Kérdezném, hogy a
- 6 tojássárgája is bekerül a tésztába?
- tejszínbe nem kell-e zselatin vagy habfixáló, hogy ne essen össze?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.11.19. 23:06:52

- A sárgáját írtam fent, hogy igen: a gesztenyével elkeverve megy a fehérjéhez. Ha esetleg van felesleges tojásfehérjéd:
okostojas.blog.hu/2007/06/13/maradek_tojasfeherje_felhasznalasa
(a napokban rendszerezni fogom, egyre áttekinthetetlenebb így ömlesztve)

- A habfixáló szerintem a világ egyik legfeleslegesebb E-anyag gyűjteménye, kell egy jó zsíros tejszín (min. 30%), és kész. Ezt egyszer régen kifejtettem itt:
okostojas.blog.hu/2007/04/29/bounty_torta
Csak egyszer próbáld ki nélküle, többet nem fogsz venni. Más kérdés, hogy ez a süti túl kevés és túl jó ahhoz, hogy akár csak napokig is tologassuk a hűtőben :)

KataKonyha 2010.05.02. 23:36:08

Megsütöttem, hálás köszönet a receptért! Holnap reggel posztolom, ha érdekel, nézd majd meg:)
süti beállítások módosítása