Említettem már az alternatív és a hamis változatot, muszáj teljessé tenni a sort. Ez most Az Igazi Stíriai Metélt, a tésztájában túróval, amelynek kiindulási pontja jó eséllyel Horváth Ilona lehetett. Van, aki szerint ez már a macerás kategória, de ami édes, annál nálam ez nem szempont :) Ha nem lőjük túl a cukrot, kiváló altató egy stresszes nap után.
A tésztához kell:
- 50 dkg áttört típusú túró
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 1 tojás
- (1 ek tejföl, ha nem állna össze)
Az öntethez:
- 3 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 8 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- sok aszalt meggy
- sok citromhéj
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk. Vizet forralunk, közben a tésztát legfeljebb 1 cm vastagra nyújtjuk, késsel vagy derelyemetszővel centi széles csíkokra vagdossuk. Nem ragad, de kicsit alá kell lisztezni, mert letapad. Kb. öt perc alatt kifőzzük (ha megduzzad, és feljön a víz tetejére, kész). Nagyon megdagad, és nem fő szét:
Közben a tojások fehérjét csipet sóval felverjük. Egy másik biliben a tojások sárgáját, a vajat és a cukrot összerobotoljuk, felhígítjuk a tejszínnel, beleforgatjuk a fehérjehabot, végül az aszalt meggyet és a citromhéjat.
A túrós metéltet szűrőkanállal tepsibe vagy jénaiba dobáljuk, nyakon öntjük a tojásos trutyival, kicsit összeforgatjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 perc alatt majdnem teljes szilárdulásig sütjük. Langyosan vagy hidegen, magában, befőttel, lekvárral, meggypudinggal vagy egyéb, tetszés szerinti körülménnyel ketten másfél étkezésre jóízűen befalatozzuk.
Hozzávalók házilag (tekintsünk el a tyúktól, a búzatáblától és a cukorrépaföldtől):
- házi túró (Bolondgombász Zsuzsa)
- házi vaj: Borsa és citromfű (tejfölből is lehet)
- házi tejszín :) [origo]
- Cserpes Műhely, Kapuvár: kváziházi tejtermékek
Diszkusszió