A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Stenhammar keksz

2010.06.05. 17:42   t3v, az okostojas

Idén sem én leszek az év idénybloggere. A húsvétot bebuktam, az eper mindennemű cukros transzformációjáról már nyilatkoztam, a spárgáról minden tavasszal megírja valaki, hogy büdös, és addig vegyük gyorsan, amíg még lehet, holott a fagyasztott, zsenge zöld spárga egész évben elérhető, nem kell tisztítani, és nincs gond a fásságra. Az újkrumpli meg... hát, semmi nem motivál, hogy a kacsazsíros-tepsis, ilyen-olyan zöldfűszeres sütésen kívül mással is fáradjak, hisz - a vele sült új fokhagyma mellett - a ropogósra pirult héja a legjobb.

husveti okostojas

A fáziskéséssel összhangban jöjjön inkább a rövid beszámoló a 2009-es angyalkás GBT-ről. Én Szepykét leptem meg, és kétségtelenül én kaptam a legjobb ajándékot: egyszerre egy- és sokoldalú, állandó és megújuló, és egészen jövő márciusig kitart. Anna, aki eszik, és nem mellesleg baromi jól rajzol, naptárt készített nekem, amelyet a Pillanatképek Okostojás vélt vagy valós életéből című, máig kiadatlan opusz részleteivel, valamint különféle nemzetek konyhájából kiragadott receptekkel illusztrál, és havi bontásban juttat el hozzám. Így esett, hogy márciusban svéd kekszet (kakor, vagy mi a szösz) is sütöttem.

Kell hozzá:

  • 30 dkg puha vaj
  • 1 csésze kristálycukor
  • 2 3/4 csésze liszt
  • 1 3/4 csésze darált mandula
  • kb. 2/3 csésze (fagyasztott fekete) áfonya

A hozzávalókat a harmadik kezünkkel összegyúrjuk (az áfonyát a végén), hat egyenlőcske rudat képezünk belőle, amiket egy nagy tepsire fektetve 175 fokon 35 perc alatt megsütünk, aztán felszeletelünk.

A néhány soros leírásból botorság lenne arra következtetni, hogy ennyire egyszerű volt. A nyavalyás áfonya ugyanis, ahogy engedett fel, úgy eresztett egyre több levet, áztatta el a tésztát, és színezte bordóra a kezemet. Mire aztán megsült, aszalt áfonya lett belőle - lehet, eleve azzal kellett volna kezdeni. A pirított mandula íze és a vajas keksz állaga viszont kárpótolt a maszatért, kekszrajongók nem fognak csalódni.

A naptár kiegészítéseként jutott még egy zacskó - a német felirat szerint – mahlab nevű fűszer, ami a sajmeggy (Prunus mahaleb) porrá őrölt magbele. Az illata erős és érdekesen kesernyés, ehhez még receptet kell találnom Fahéj és feta görög húsvéti kalácsán felül is, ha azt szeretném, hogy valaha is elfogyjon :)

3 komment

Címkék: mandula áfonya

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr882058813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

florentine · http://szinreszin.blogspot.com 2010.06.09. 15:26:10

Nagyon király ez a naptár!!! És megy minden hónapban! Hát ezt tényleg nehéz überelni!

(a receptben szerepelt hogy fagyasztott??? mindegy, úgy nézem, többet nem szórakozol fagyasztottal)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.06.13. 17:14:26

És te nem is láttad a teljes repertoárt! A legapróbb részletek is ki vannak dolgozva: a fent látható húsvéti okostojásra például eredeti gelencei minta került a medvehagymaleves mellé, májusban zöldborsót pucolok, és látszik a kupacban minden egyes borsószem - a férjem mondjuk ezt látva feltette a költői kérdést, hogy Anna teljesen százas-e :)

A naptár receptjében friss ribizli szerepelt, de azt akkor még nem tudtam leakasztani, a fél zacskó fagy. áfonya adta magát (többet nem fogja...).

valami anna · http://tinyurl.com/valami-anna 2010.06.17. 14:08:56

anna _nyilvan_ nem szazas, hulye kerdes ^_^
süti beállítások módosítása