A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Molekuláris marcipánkeksz

2012.03.23. 23:09   t3v, az okostojas

A rengeteg macaron és szalaggal átkötött kekszstóc hatására lassan, de biztosan érlelődik bennem a gondolat, hogy megragadok egy féltéglát, és bezúzom a képernyőt. Íme, az alternatíva mandulára és kekszfotóra: a hóember dizájn (a segédvonalak behúzását a t. olvasó képzeletére bízom). Amellett, hogy nem kell hozzá extrafinomságúra őrölni a mandulát meg pihentetni a tojásfehérjét (mert nincs is benne tojás, ha-ha), bárki előállíthatja, aki kellően lusta és nem akar még egy tepsit elmosogatni.

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor (turmixgép rulez)
  • 26,5 dkg liszt
  • 8,5 dkg darált mandula
  • 10 dkg darabolt mandula
  • 1 tk vaníliakivonat
  • citromhéj

Elkészítés a szokásos módon: a vajat a cukorral kikeverni, bele a vaníliát, citromhéjat, lisztet és kétféle mandulát, az egészet homogenizálni. Folpackon hengereket formázni, hűteni vagy fagyasztani, amíg már szeletelhető. A kb. fél centi vastag korongokat tepsire rakosgatni, az én sütőmben 175 fokon 14 percig sült. Már egy perc túlsütés is sok: kivételkor alig legyen színe (a sötétebbek sem kifejezetten rosszak, csak semmi különös). Ekkor még nagyon puha, mintha nyers lenne, hűlve megszilárdul.

Ismét bebizonyosodott, hogy a tojásmentes kekszek állaga a legjobb (omlós, a széle roppan, beljebb rágcsás), bár a citromhéj kicsit talán kilóg. Én levennék a porcukorból, de ugye nem szeretem a marcipánt (ez valahol a kétszeres és háromszoros között van).

Azt hittem, a The Book of Chocolates & Petits Fours alapján, de nem.

7 komment · 1 trackback

Címkék: mandula vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr994336217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.24. 11:45:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszke2.0 · http://piszke.blogspot.com 2012.03.24. 05:26:30

Hát nem a szegény macaron teheht róla :)

phzs 2012.03.25. 22:58:48

A szalaggal átkötött kekszstóctól már én is ölni tudnék...
Viszont az én tojás nélküli kekszpróbálkozásom egyszerűen szétmállott a tepsiben, vagy kiolvadt belőle a vaj, vagy nem is tudom, de rémes lett.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.03.26. 00:27:35

Ha már Piszke, ezt tudom ajánlani (nekik is nagyon bejött):
okostojas.blog.hu/2009/03/10/bolti_kakaos_keksz_hazilag
Ha számít az esztétikum, a télen elöl hagyott vajból lesz csak mintás, nyári hőmérsékleten csak kiterül kerekre és laposra.

És még egy kedvencem van, a Pierre Hermé-féle fahéjas sablé:
divany.hu/gasztro/2010/12/11/top_5_aprosutemeny/

Ezekből biztos nem egyetlen óriási, szögletes, tepsi méretű keksz lesz :)

ahogyeszik 2012.03.28. 07:05:00

Macaront nem láttam még szalaggal átkötve, de adtál egy ötletet:)))))))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.03.28. 12:04:05

Gyere, verd be az utolsó szeget a koporsómba :))

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2012.05.23. 17:05:46

Nem adtál meg működő emailt a Receptcsere játékhoz. Írj meg egy működőt, és akkor tudok segíteni a letöltésben.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.05.23. 22:13:13

Nem szoktam, mert bizonyíthatóan jön a spamhullám minden egyes kommentem után, itt a blogon meg kint van. Nagyon kedves tőled az extra figyelem :)
süti beállítások módosítása