A rengeteg macaron és szalaggal átkötött kekszstóc hatására lassan, de biztosan érlelődik bennem a gondolat, hogy megragadok egy féltéglát, és bezúzom a képernyőt. Íme, az alternatíva mandulára és kekszfotóra: a hóember dizájn (a segédvonalak behúzását a t. olvasó képzeletére bízom). Amellett, hogy nem kell hozzá extrafinomságúra őrölni a mandulát meg pihentetni a tojásfehérjét (mert nincs is benne tojás, ha-ha), bárki előállíthatja, aki kellően lusta és nem akar még egy tepsit elmosogatni.
Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor (turmixgép rulez)
- 26,5 dkg liszt
- 8,5 dkg darált mandula
- 10 dkg darabolt mandula
- 1 tk vaníliakivonat
- citromhéj
Elkészítés a szokásos módon: a vajat a cukorral kikeverni, bele a vaníliát, citromhéjat, lisztet és kétféle mandulát, az egészet homogenizálni. Folpackon hengereket formázni, hűteni vagy fagyasztani, amíg már szeletelhető. A kb. fél centi vastag korongokat tepsire rakosgatni, az én sütőmben 175 fokon 14 percig sült. Már egy perc túlsütés is sok: kivételkor alig legyen színe (a sötétebbek sem kifejezetten rosszak, csak semmi különös). Ekkor még nagyon puha, mintha nyers lenne, hűlve megszilárdul.
Ismét bebizonyosodott, hogy a tojásmentes kekszek állaga a legjobb (omlós, a széle roppan, beljebb rágcsás), bár a citromhéj kicsit talán kilóg. Én levennék a porcukorból, de ugye nem szeretem a marcipánt (ez valahol a kétszeres és háromszoros között van).
Azt hittem, a The Book of Chocolates & Petits Fours alapján, de nem.
Diszkusszió