A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Spanyol csirkemáj fokhagymás vajjal töltött baguette-tel (VKF #9)

2007.10.01. 22:17   t3v, az okostojas

Nem tudom, figyelitek-e a dupla belsőséget :) Eredetileg úgy képzeltem, megfőzöm életem első kocsonyáját, de nem találtam jelentkezőket a bőrkével borított egységek elfogyasztására (csak a levét szeretem...). Könnyű megoldásnak ígérkezett viszont a spanyol csibemáj, az egyik bevált receptünk, amelynek forrása az oly sok más finomságot felvonultató Externetes konyha lista. Gyorsan megvan - kivéve, ha a szintén onnan származó házi baguette-tel szervírozzuk.

A májhoz 2 főre kell:

  • 1 ek olaj
  • 5-6 d. gerezd fokhagyma
  • 30 dkg csirkemáj
  • késhegynyi őrölt pirospaprika
  • késhegynyi őrölt babér
  • 1/2-1 tk szárított kakukkfű
  • 1 dl száraz vörösbor
  • még több vörösbor a leöblítéshez :)

A forró olajra a zúzott fokhagymát, bele a májat, fűszereket, sót, kevergetve kicsit sütni, rá a bort, és max. negyed óra múlva tálalhatjuk. A levét nem érdemes elforralni, mert tunkolni jó - mi mással, mint friss házi baguette-tel. A szorgos kenyérsütögetők kedvéért direkt lemértem a víz mennyiségét, és formázástani útmutatót is mellékeltem.

Szóval a tunkolóegységhez:

  • 15 dkg búzadara
  • 2 dl forró víz
  • 30 dkg finomliszt (most: fehér tönkölyliszt)
  • 1,5 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1/3 kocka friss élesztő
  • 1,25 dl langyos víz

A darát forrázzuk le, fedjük le, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Akár az összes vizet rá lehet önteni, úgy könnyebb elkeverni. Aztán az összes többi hozzávalót beletenni, jól kidagasztani. Mindenképp kicsit ragacsos lesz. Kb. 1 órát kel, formáz (szemléltető videó a kenyeres lányok jóvoltából), kb. 30 percet keleszt, 220 fokon (nálam légkeveréssel) 10 percig, aztán 180 fokon kb. 15 percig gőz nélkül, alulról a 4/2. rácson süt.

Muszáj kivajazni a tepsit, különben nagyon ragaszkodni fog hozzá. Én ebből egyetlen baguette-et szoktam formázni, ami nem lesz annyira karcsú, mint francia társai, és a nagy gáztepsin csak keresztben fér el. Két vékonyabbnál változik a sütési idő is. Jó ropogós lesz a héja, de annyiban csak külsőleg baguette, hogy belül nem óriási lyukak lesznek benne, hanem egyenletesen eloszló kicsikék. Mint minden csak vízzel készülő kenyérféle, ez is csak frissen jó igazán.

Ha a májhoz akarjuk fogyasztani, még melegen hosszában felvágjuk, megkenjük sok zúzott fokhagymával elkevert vajjal vagy krémsajttal, és megvárjuk, amíg az beleolvad. A bolti baguette-et kettévágás és megkenés után érdemes fóliába csomagolni, hogy ne száradjon ki, és kb. 10 percre bedugni a forró sütőbe.

10 komment

Címkék: máj fokhagyma vörösbor

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr26182962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zakuszka 2007.10.02. 12:13:09

Ezt felveszem a családi recepttárba!

Cserke 2007.10.08. 09:54:15

Nem látom a kommentem, benéznél a robotos posztodba? Köszi:)

alkoholmentes 2007.10.25. 17:26:56

Nagyon tetszik a recept, de - van ötleted, hogy mivel lehetne a vörösbort kiváltani, milyen folyadékkal, vagy bármivel?
Köszönöm ha van ötleted :-)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.10.28. 15:24:42

Micsoda szentségtörő kérdés :) Az alkohol egy része alapból elpárolog, de biztos csinál valamit a májjal, nem csak az ízadásban játszik szerepet. Mi lenne, ha a végén teljesen elforralnád a levét?

A tudomány oldaláról megközelítve :) azért az egytized deci (kb. 2 ek) alkoholért - a borban eleve csak tizenpár százalék van, ha pedig többen eszik, még osztódik is, sőt főzés közben el is párolog egy része - szerintem nem érdemes ezzel szórakozni.

Esetleg sima szőlőlé (ami alapból túl édes), vagy már láttam palackozott pasztőrözött mustot, ezt némi borecettel savanyítva talán...

alkoholmentes 2007.11.01. 21:01:23

Köszi a választ, de tudod nem azért nem szeretnék alkoholt használni, mert ellenzem az emberek alkoholivását (mondjuk inkább, hogy a mértéktelenséget nem támogatom :-)), hanem mert utálom a szagát és az ízét.
Mindezt nem amiatt, hogy ne próbáltak volna velem igazán jó minőségű bort illetve más alkoholokat itatni, hanem azért, mert...mittudomén, így alakultam :-)
És még szentségtörőnek sem érzem magam emiatt, ne haragudj :-))))

A család persze kap majd mellé bort, csak én is szeretnék enni belőle, azért kérdeztem :-)

Hát mindegy, majd valamit varázsolok - édesapám szerint csak kellően fűszerezzem meg, és az elég. :-)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.11.02. 21:18:33

Szerintem borecetet mindenképp tegyél bele, ami savas és savanyít rajta - persze nem kötelező, de akkor már nem spanyol csirkemájnak fogják hívni :))

szepygab · http://www.foszakacs.hu 2007.12.03. 10:40:24

Örömmel láttam viszont ezt az ismerős receptet. A neten ezek a népmesékhez hasnolóan terjednek "szájról szájra".
Az externet csúnyán elbánt a Konyhalistával. Minden előzetes értesítés nélkül törölte az archivummal együtt, az akkor mar kb. 10 éve működő listát.
Nem kevés trükközésre volt szükségünk, hogy megszerezzük a taglistát és az archiv anyagokat. Ennek eredményeképp ma már a konyhalista a googlegroups-on üzemel - konyhalista@googlegroups.com - kb. 160 taggal.

üdv

szepygab
a konyhalista egyik ősbölénye

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.12.08. 21:39:13

T. főszakács úr! :) Nagyon köszi az infót! Szerettem az archívumot böngészni, aztán egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az externetes könyvjelzőm 404-es hibát jelez. Addigra 2003. januártól 2005. júliusig már lementettem az archívumot, de a többire nem volt lehetőség, csak a Kincsesládikóból jutottam hozzá a gondosan leválogatott receptekhez. Örülök, hogy újjáéledt a lista, biztos vagyok benne, hogy nem csak a tagság örömére!

Az érdeklődőknek:
groups.google.com/group/konyhalista/about

ROBERTO 2008.03.25. 21:46:33

T. Főszakáts Urr! (remélem olvasod a blogodat :-) )

Ha kocsonyát akarol főzni, és csak a levét szereted, DE esetleg szereted a disznósajtot, akkor tudom javasolni az alábbi módszert:
kell hozzá:

húsok (disznóalkatrészek):
2 nyelv
3 első köröm
fél fej
1 szív
ízlés szerint fűszerek, és sok fokhagyma

A bőrös cumókat mégegyszer szőrteleníted, mert az a tapasztalat, hogy a "mesterek" a vágohídon nem megbízhatóak, és lemosod az esetleges hússzilánkokat a fejről.
Felteszel forrni egy bazi nagy fazék vizet, és amikor lobogva forr, beleteszed a desznyó alaktrészeket. forralod 5-10 percig. Ezt a vizet kiöntöd, és a húsokat alaposan leöblíted.
Az elmosott fazékba beleteszed a húsokat, és a fűszereket, majd felöntöd annyi vízzel, ami bő egy tenyérnyire ellepi. Ebben a vízben óvatosan megabálod a húst (4-6 óra), félidőben hozzáadod a fokhagymát.

Amikor megfőtt, kiveszed a húst, a levet lezsírozod, szétméred tányérokba, de kb egy decit félreteszel a sajthoz. Ha akarsz a fejhúsból tehetsz a tányérokba színhúst.
A fejet és a körmöket kicsontozod, utána mindent összevágsz ízlésed szerinti méretre. Van aki az apróbbat, van aki a darabosabbat szereti.
zúzott fokhagymával, pirospaprikával, őrölt borssal, esetleg némi őrölt korianderrel fűszerezed, majd egy vadi új, nem festett, de erős nejlonzacsiba töltöd. Kiszorítod belőle a levegőt, a száját bekötöd, vékony hústűvel, vagy zsákvarrótűvel a zacsit megszurkálod, majd két tányér közé, jó hűvösre teszed. A felső tányérra ráteszel egy fazekat, a fazékba kb 2-3L vizet töltesz, hogy jól összepréselje.
Másnap vékonyan felszeletelve már eheted is. Ha soknak tartod, hívj segítséget, vagy darabold fel, és fagyaszd le.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.03.30. 15:29:40

Nem tudom, hogy a főszakácsunk ír-e blogot, én legfeljebb főszakácsnőnek mehetnék el :)
süti beállítások módosítása