A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Burgonyachips házilag

2008.04.12. 18:03   t3v, az okostojas

A technikai fejlődésnek és nem utolsósorban a különféle fórumoknak hála palacsintát, rántott húst és sült krumplit már szagtalanul is elő tudok állítani, a fánk és a lángos elkészítését kísérő többnapos szellőztetést viszont egyelőre nem tudom kiküszöbölni (ezért nem is sűrűn készül ilyesmi). Nemrégiben viszont ismét fánk volt a kívánság, s hiába a kifogások sora, lett fánk - és olajszag.

Ha viszont már bebüdösítettünk, felrémlett, hogy nemrégiben a rakott krumplihoz fordítva tettem be a konyhagép zöldségszeletelőjébe a kétoldalas szeletelőkorongot, és olyan leheletvékony szeleteket nyertem, mintha csak mandolinon gyalultam volna le őket.

Nosza, áttoltam egy meghámozott, megmosott krumplit a gépen, a papírvékonyságú szeleteket papírtörlőn leszárítottam, enyhén megsóztam, és szép sorban a forró olajba dobtam. Max. fél perc kellett nekik, aztán szűrőkanállal szalvétára emeltem őket.

A végeredmény teljesen korrekt, hidegen sem olajos. A fotó alsó felén talán látszik, mennyire vékonyak: átüt rajtuk a műanyag színe.

A filozófiai hátteret (ti. mi értelme van otthon chipszet gyártani) Chili&Vanília már körüljárta, ezzel nem is vesződnék - ezt a tevékenységet én sem fogom napi gyakorlattá emelni, főleg, hogy fogalmam sincs, miként lehetne ízesíteni a són és az őrölt pirospaprikán kívül bármi mással, hacsak nem másfajta olajban sütjük. De a kísérletért megérte :)

3 komment

Címkék: krumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr16322298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizli 2008.04.13. 10:31:07

Fűszersóval lehetne még próbálkozni szerintem. Vagy fűszeres mártogatót kínálni hozzá: a zöldfűszeres juhtúró chipsszel "kanalazva" már-már ínyencségnek mondható.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.04.14. 09:47:37

Ditémmel mi is épp tegnap csináltunk chipset - igaz köretként / díszként ;)
Ízesítéshez: rengetegféle dipbe (mártásba) lehet tunkolni, vagy akár angolosan ecettel is fűszerezheted ;)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.16. 17:18:10

Az ecetes chips csak rémálmaimban bukkan fel :)
süti beállítások módosítása