Puha, foszlós, szintén tojásmentes, édeshez, sóshoz (sonka!) egyaránt passzol. Eredetileg egy mindmegettés recept, azóta is áldom Borcsa nagymamájának nevét.
Kell hozzá:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2,5 dkg (1/2 kocka) friss élesztő
- 2,7 dl tej(szín)
- csipet só
- 1 ek krumplipehely (HerbaHáz, más bioboltok) - nem létszükséglet
Csak semmi cicó: mindent a tálba (az élesztőt nem szoktam felfuttatni, a hideg konyhában viszont a vajat felmelegítem a tejjel), alaposan kidagasztani, langyos helyen duplájára keleszteni, formázni, ismét keleszteni, sütni.
Eleinte két nagyobb kalácsot fontam belőle (nagy gáztepsin, mert óriásira dagadnak), később hitvesi nyomásra ("olyan finom a héja") átálltam a kicsi kalácskákra, ill. végül a tizenkét briósra (csomóra kötött kalácshurka), ez gyorsabban (kb. 15 perc alatt) meg is sül. A tészta relatíve kemény, nem kell lisztezni, kiválóan gyakorolható rajta a kalácsfonás. Ultrafoszlós lesz, ha az egyes fonatoknak valót először kinyújtjuk, hengerré felcsavarjuk, és így fonjuk össze őket. Lehet a túrós buktához hasonlóan, kovászolással készíteni, de ezt a kalácsot mi simán felfaljuk frissen, legkésőbb másnapig.
Kelt tészta tippek, amíg nem tudok saját magamra hivatkozni :)
- Kezdőknek
- Muzsikától
- Konyhamesteri misztifikáció
- Alap édes kelt tészta, variációkkal (kalács, fánk, bukta, aranygaluska) Pacemakertől. Tekintsünk el attól, hogy a háromszori kelesztés szerintem sok, és hogy a "jó minőségű margarin" kvázi oximoron :)
- Kalácsfonás négy szálból, Juc által tudományosan
- Hatfonatú kalács (Fűszeres Eszter)
- Négyes és nyolcas fonás E. Margit és Limara módra
Diszkusszió