Deklaráltan a meggy a kedvenc gyümölcsöm, de ebből senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket. Inkább közzéteszem a - dolgok jelenlegi állása szerint - 70 701. meggyes pite receptet. A vaníliás-citromos tészta alapja Maci korábban már dicsőített omlós tésztája, de a válságra való tekintettel a tojást kispóroltam belőle. A tölteléket részben a FigyelőNet (Bíró Lajos, Bock Bisztró), részben Kaldeneker György zabpelyhes-meggyese ihlette, de már pudingos meggyesként is láttam emlegetni. A kiforrott módszert pedig a háziasszony lustasága generálta. Ja, és az íze: hát, hagyományos meggyes pitét én többet nem készítek, ezzel csak a diós-meggyes versenyezhet.
Egy közepes tepsibe (24x39 cm) való tésztához kell:
- 41 dkg liszt
- 1 zacskó vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tk sütőpor
- 0,5 dl citromlé
- 1 tk vaníliakivonat
- sok citromhéj
- 2-3 ek tejföl
A töltelékhez:
- 90 dkg (fagyasztott) meggy
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 zacskó vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
- a kiolvadt meggy leve
A tészta hozzávalóit a dagasztógépre bízzuk, aztán kettéosztjuk, és kinyújtjuk. Nálam ez úgy megy, hogy egyszer régen egy csoffadt viaszosvászon terítőn mindegyik tepsimet körberajzoltam kétszer, és a piték, soklapos sütik tésztáját stb. az így kivágott formákra nyújtom, hogy egy mozdulattal át lehesen emelni őket a megfelelő tepsibe. A házi Tupper gyúrólapból általában egy is elég: a pitetészta egyik felét rányújtjuk (nem kell alálisztezni), majd a tepsibe emeljük, és szépen lehúzzuk róla a terítődarabot. Ugyanerre rányújtjuk a tészta másik felét is, abroszostul a tepsibe tesszük, majd a tepsit fél órára a hűtőbe száműzzük.
A hűtési idő leteltével kiemeljük a vászondarabot a felső tésztával, félrerakjuk.* A cukrot erős lángon karamellizáljuk, a végén beledobjuk a vajat, meghallgatjuk, ahogy szörcsög. Az alsó tésztalapon elegyengetjük a (félig kiengedett) meggyet, megpróbáljuk szétönteni rajta a karamellt (nem baj, ha nem jön össze: a sütőben újra fel fog olvadni). Többé-kevésbé egyenletesen rászórjuk a pudingport, és arra rákanalazzuk a meggylevet. (A keményítőt el is lehet keverni a lében, úgy biztos nem lesz csomós.) A forró meggylé majd felissza a keményítőt, ami összecementálja a tölteléket.
Előmelegített sütőben 175 fokon 40 percig sül, hűlve szilárdul, langyosan már ki lehet emelni a tepsiből. Kurta földi léte általában ezen a hőmérsékleten ér véget.
*Ez a lépés nem hagyható el és nem cserélhető fel az utána következőkkel.
Diszkusszió