A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Karamelles meggyes pite

2009.10.18. 18:17   t3v, az okostojas

Deklaráltan a meggy a kedvenc gyümölcsöm, de ebből senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket. Inkább közzéteszem a - dolgok jelenlegi állása szerint - 70 701. meggyes pite receptet. A vaníliás-citromos tészta alapja Maci korábban már dicsőített omlós tésztája, de a válságra való tekintettel a tojást kispóroltam belőle. A tölteléket részben a FigyelőNet (Bíró Lajos, Bock Bisztró), részben Kaldeneker György zabpelyhes-meggyese ihlette, de már pudingos meggyesként is láttam emlegetni. A kiforrott módszert pedig a háziasszony lustasága generálta. Ja, és az íze: hát, hagyományos meggyes pitét én többet nem készítek, ezzel csak a diós-meggyes versenyezhet.

Egy közepes tepsibe (24x39 cm) való tésztához kell:

  • 41 dkg liszt
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 0,5 dl citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • sok citromhéj
  • 2-3 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 90 dkg (fagyasztott) meggy
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
  • a kiolvadt meggy leve

A tészta hozzávalóit a dagasztógépre bízzuk, aztán kettéosztjuk, és kinyújtjuk. Nálam ez úgy megy, hogy egyszer régen egy csoffadt viaszosvászon terítőn mindegyik tepsimet körberajzoltam kétszer, és a piték, soklapos sütik tésztáját stb. az így kivágott formákra nyújtom, hogy egy mozdulattal át lehesen emelni őket a megfelelő tepsibe. A házi Tupper gyúrólapból általában egy is elég: a pitetészta egyik felét rányújtjuk (nem kell alálisztezni), majd a tepsibe emeljük, és szépen lehúzzuk róla a terítődarabot. Ugyanerre rányújtjuk a tészta másik felét is, abroszostul a tepsibe tesszük, majd a tepsit fél órára a hűtőbe száműzzük.

A hűtési idő leteltével kiemeljük a vászondarabot a felső tésztával, félrerakjuk.* A cukrot erős lángon karamellizáljuk, a végén beledobjuk a vajat, meghallgatjuk, ahogy szörcsög. Az alsó tésztalapon elegyengetjük a (félig kiengedett) meggyet, megpróbáljuk szétönteni rajta a karamellt (nem baj, ha nem jön össze: a sütőben újra fel fog olvadni). Többé-kevésbé egyenletesen rászórjuk a pudingport, és arra rákanalazzuk a meggylevet. (A keményítőt el is lehet keverni a lében, úgy biztos nem lesz csomós.) A forró meggylé majd felissza a keményítőt, ami összecementálja a tölteléket.

Előmelegített sütőben 175 fokon 40 percig sül, hűlve szilárdul, langyosan már ki lehet emelni a tepsiből. Kurta földi léte általában ezen a hőmérsékleten ér véget.

*Ez a lépés nem hagyható el és nem cserélhető fel az utána következőkkel.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy vanília citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr801330894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása