A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A gombóc kétszer, part 2: rumos meggyes-nugátos trüffel (VKF! #29)

2009.11.02. 08:53   t3v, az okostojas

A méltán népszerű házi konyakmeggy egyszerűsített változata: az én igénytelen fajtámnak a meggy-csoki-mogyoró kombó továbbra is felülmúlhatatlan. Francia drazsé külsőt szántam neki, kellő türelem híján viszont inkább dunakavics jellege lett (neogasztrománul: rusztikus :) Azért jól gurul.

Hozzávalók:

  • 5 dkg aszalt meggy
  • 0,5 dl barna rum
  • 10 dkg nugátmassza (Keserédes, Ázsia bolt)
  • 18 dkg étcsoki (Boci)

A t-1. napon az aszalt meggyet jól zárható edénybe tesszük, ráöntjük a rumot, éjszaka igyekszünk nem rájárni. Másnap felpuhítjuk a nugátot (mikrohullámú sütőben kb. 30-40 s, közben egyszer átstrukturáljuk), egyneművé keverjük, és vagy egyesével megmártjuk benne a hústűre/fogpiszkálóra szúrt meggyszemeket (bal oldalt), vagy kisebb adagokban beleszórjuk, összeforgatjuk (jobb oldalt), kihalásszuk, és az odakészített tálcára simított zsírpapírra sorakoztatjuk. Ezen a ponton lényegtelen, milyen formát ölt, a csokizásnál nyeri el végső alakját. Hűvös helyen kidermesztjük. A rumos nugát egyébként finom dolog, önmagában simán elmenne tortakrémnek.

Egy másik ibrikben gőz felett, kerámialapon a legkisebb fokozaton vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk a csokit. Nem hevítjük túl (hígan folyósra), csak éppen, hogy viszkózus legyen: ha túl meleg, felolvad tőle a nugát. A nyélre szúrt, hideg golyókat megmártjuk a csokiban, és hungarocellbe tűzködjük (ilyenkor gömb az eredmény, ötletgazda: Maci), vagy zsírpapírra fektetjük (talpas bonbonokat képzünk).

Többszöri (akár váltott nugát-csoki) mártogatás = nagyobb gömb = nagyobb élvezet. Hűvös helyen tárolandó, szobahőmérsékletre akklimatizálva fogyasztandó. Az eltarthatóságáról nincs adat (bitang gyorsan fogy), de úgy sejtem, a nem jól szigetelt gombóckán idővel áthatol a nedvesség, kívül foltos lesz, belül meg kiszárad.

Okosság:

2 komment

Címkék: meggy csoki nugát/nutella

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr351491727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizli 2009.11.17. 20:34:24

Ma jutott eszembe aprítás közben, hogy szóljak időben, a Spar saját márkás csokoládéja (ét, fehér és tej egyaránt) elég jó minőségű, valami 170 Ft körül van egy 10 dkg-os tábla. Étből kekszbe, Sacher-tortába, forró csokihoz, kávés trüffelhez és csak úgy magában próbáltam eddig, elégedett vagyok vele.
A fehéret melegíteni nem próbáltam még, nem tudom, hogy viselkedik.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.11.18. 23:12:14

Na, most kivételesen nem maradtam le: a szürke idő beköszöntével szoktam rá a napi betevő forró csokira. Eleinte Tibi mogyorósból(!) nyomtam, de a Tibi csokija sehogysem ízlik, Boci mogyorós egy ideje nem kapható, aztán bepróbálkoztam ezzel a márkatermékkel, és nem állítom, hogy kimelkedő ízt ad, de mindennapos fogyasztásra tökéletesen megfelel, csak arányában kicsit több kell belőle (pl. 5 dl tejhez 6-7 dkg étcsoki). Karamellesen még nem próbáltam, mert így is elég édes, de fűszerek (kardamom, narancshéj) nélkül is finom. A tapasztalatok alapján (jó az olvadékonysága) trüffelhez is gondoltam használni.

Enni nem hiszem, hogy fogom, arra bejárattuk a Penny Market vmivel drágább márkatermékeit (van kakaóbabtöretes étcsokijuk is!).
süti beállítások módosítása