A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Nyersen rakott krumpli sonkával

2007.04.15. 00:22   t3v, az okostojas

Nem voltam katona, de kettőnél több krumpli megpucolását büntetésként élem meg. Nem véletlen, hogy nevezett zöldség (a növény módosult föld alatti szára :) általában püréként végzi a konyhámban. Ezt azzal is meg szoktam ideologizálni, hogy ha a héjában főzzük, állítólag több tápanyag marad benne, bár ez a konkrét esetben tök mindegy, mert a "főzőlé" is az étel része marad. A másik gond, hogy a szét nem fövő krumplit is lehet annyi ideig főzni, hogy szétfőjön, és akkor ember legyen a talpán, aki gusztusos ételt varázsol belőle.

A krumpliválság előszelétől megérintve pár napja elzarándokoltam hát a vásárcsarnokba, hogy még egyszer utoljára feltankoljak e tápláló gumóból. Gyönyörű sárga krumplit találtam (szemeztem az újkrumplival is, de annak az ára átlépte a lélektani határt), vesztemre azonban bazi nagyok voltak, ami otthon dilemma elé állított: vagy főzöm egy órát megszurkálva, és aztán összeállítom a rakottast, majd még fél órát sütöm, és közben éhen veszünk, vagy kísérletképpen megpróbálom nyersen megpárolni-megsütni.

A döntést tett követte. Két főre, két napra három mutáns krumplit (kb. 60-70 dkg) meghámoztam, nyersen vékonyra karikáztam, a húsvétról maradt füstölt sonkadarabkákkal rétegeztem (viszonylag sok só és bors kell rá), tejföl helyett jó sok híg sajtszósszal (trappistával dúsított besamel) nyakon öntöttem, a tetejére is reszelt sajt ment. (A szemfülesek jól érzékelik: a főtt tojást kifelejtettem – legalább maradt valami másnap reggelire a szendvicshez.) Egy órát sütöttem fedő alatt, de a szúrópróba alapján állíthatom, hogy előbb készen lett, aztán még fedő nélkül rápirítottam a sajtot.

Amivel jó lehet, az a tetejére rágrillezett paradicsom, vagy paradicsom-paprika saláta abban a hagyományos, maró ízű ecetes lében. Most viszont házi céklás tormával ettük. Legnagyobb előnye, hogy nem volt száraz, mint nekem sokszor a tejfölös változat. Talán némi friss petrezselyemzöldet is elbírt volna.

Fotó: 2008. február 2. (tejjel hígított tejföllel leöntött, nem besameles változat, tojással)

2 komment

Címkék: krumpli sonka sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr7358693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máté 2008.10.05. 14:31:07

Hát, én meg un. "Tartiflette"-et fogok csinálni, ami abból áll, hogy a franciák kijelenthetik, hogy ők a konyha nagymesterei, de tulajdonképpen csak tojás nélküli, sajttal megspékelt rakott kumplit csinálnak - hasonlóképp, mint Te. Úgyhogy meglássuk. Nekem van tejfölöm, remélem úgy jobb lesz, meg van ilyen zsírosabb, rothatdtabb sajtom, ami állítólag kell bele. Remélem jobb lesz ;)
süti beállítások módosítása